szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Katalónia spanyol tartomány függetlenné válásának ösztönzése ellen foglalt állást több száz értelmiségi egy vasárnap megjelent kiáltványban.

A dokumentumot az El País című napilap közölte, aláírói - művészek, közgazdászok, közéleti személyiségek, egyetemi oktatók,  - között van az Oscar-díjas Pedro Almodóvar filmrendező és a Nobel-díjas Mario Vargas Llosa perui író is.

A kiáltvány a katalán tartományi kormányzatnak arra a tervére reagál, hogy az országrészben népszavazást rendeznek a függetlenné válásról. A referendum kiírásának előfeltétele, hogy a jelenlegi katalán kormányfő, Artur Mas megnyerje a november 25-én tartandó - előre hozott - tartományi választást.

A katalán vezetés azt követően keményítette fellépését a központi kormányzattal szemben, hogy az utóbbinál nem sikerült elérnie a tartomány nagyobb pénzügyi függetlenségét, amely azt is jelentette volna, hogy Katalónia kevesebb pénzt utaljon át a madridi közös kasszába, az egyes régiók központi támogatásának forrásába. Artur Mas és pártja arra is számít, hogy a nemzetközi gazdasági válság miatti pénzügyi szigor bővíti a függetlenségpártiak körét. A spanyol kormány alkotmányellenesnek tartja a népszavazást.

Egy katalán újságban vasárnap közölt felmérés 2000 megkérdezettje közül 50,9 százalék úgy nyilatkozott, hogy támogatja a függetlenséget. Ez az arány ugyanakkor 40,1 százalékra esik vissza abban az esetben, ha a függetlenné válás az Európai Unióból való kiszakadást is jelenti.

A kiáltvány aláírói felhívták a figyelmet arra, hogy a függetlenség jelenlegi vezető szószólóit komoly felelősség terheli a gazdasági válság tartományi szintű kezelése során elkövetett hibákért és visszaélésekért. Almodóvar és társai állást foglaltak az ország egységének és szövetségi rendszerének megőrzése mellett, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a megnövekedett "nemzeti érzést" "el kell ismerni" az országos intézmények működésében is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Marabu Féknyúz: Vétó

Marabu Féknyúz: Vétó