szerző:
MTI

A Fidesz 2010-ben aratott földcsuszamlásszerű választási győzelme az erkölcsi megújulás felé tett első nagy lépés volt - mondta az Irish Times című ír lapnak Orbán Viktor. A szerző szerint Orbán Brüsszelt ostorozó kijelentései ízelítőt adhatnak az ír kormányfőnek abból a retorikából, amelyet Budapest részéről várhat a jövő évi soros ír EU-elnökség idején.

A magyar kormányfő, aki Enda Kenny ír miniszterelnök csütörtöki budapesti látogatása előtt válaszolt írásban a tekintélyes konzervatív ír napilap kérdéseire, kijelentette, hogy a választási győzelem "egyértelmű üzenet volt: azt a feladatot kaptuk, hogy átszervezzük az országot".

A lap tudósítója, Daniel McLaughlin az interjút ismertető, budapesti keltezésű szerdai cikkben azt írta, hogy Orbán Viktor "robusztus módon védelmére kelt vitatott kormányzásának", és élesen bírálta az Európai Uniót.

McLaughlin szerint Enda Kenny részéről rokonszenvre lelhet, hogy Orbán Viktor az egyszerű magyarok védelmezőjeként festette le kormányát "a kapitalizmus mohó túlkapásaival" szemben. Az ír miniszterelnök ugyanis éppen a hazájának juttatott 64 milliárd eurós banki segélyprogram terheinek enyhítésére igyekszik rávenni az EU-t.

Ugyanakkor Orbán Viktor kijelentései, amelyekben Brüsszelt ostorozza a Magyarországgal szembeni méltánytalan bánásmódért, és azért, mert az EU "megadja magát a technokráciának, az elitizmusnak és a bürokráciának", ízelítőt adhat Kennynek abból a retorikából, amelyet Budapest részéről várhat a jövő évi soros ír EU-elnökség idején - áll az Irish Times szerdai írásában. 

A tudósító ismertetése szerint Orbán Viktor igazságtalannak minősítette az őt érő uniós bírálatokat, és azt, hogy nem kapott elismerést az államháztartási hiány és az államadósság csökkentéséért, valamint az adósságpiaci hozzáférés megőrzéséért.

"Úgy érezzük, hogy egyes EU-intézmények igazságtalanul viselkednek Magyarországgal szemben. A Magyarországot érő bírálatok elsődleges oka az, hogy abban az országban, amelyben a piaci szereplők az elmúlt húsz évben visszaéltek domináns helyzetükkel és aránytalanul sok pénzt vettek ki az átlagpolgár zsebéből, a magyar kormány most határozottan kiáll a magyar emberek érdekeiért. Ez nem mindenkinek tetszik" - idézi Orbán Viktort az ír lap.

A tudósítás szerint a kormányfő kijelentette, ő és szövetségesei erőteljesen hisznek egy olyan határozottabb kormányzási formában, amely érvényesíti a nemzeti érdekeket. "Az EU és az IMF esetében csak azt kérjük, hogy mi is ugyanabban a méltányos és egyenlő bánásmódban részesüljünk, amelyet más országok élveznek" - jelentette ki Orbán Viktor.

Az Irish Times szerdai beszámolója szerint a magyar miniszterelnök közölte, hogy ő "a régi vágású Európa konzervatív értékeit" vallja, és annak a ténynek elfogadására sürgette az EU-t, hogy "a magyarok így, ezeknek az értékeknek megfelelően szeretnének élni".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Clinton: Trumpot perbe fogták volna, ha nem elnök

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Halálos baleset az M1-esen Győrnél

Halálos baleset az M1-esen Győrnél

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Felnyomta az erzsébetvárosi kerületi lapot a Kétfarkú, és igaza lett

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret