szerző:
Zubor Zalán

A Mikulás nem jutott az elnökség közelébe, Texasnak először lett latino képviselője, Wisconsinban pedig az első nyíltan meleg szenátort választották meg. Először lehetett digitálisan szavazni, de a szavazógépekkel többször is gondok akadtak, volt, ahol nem Obama helyett csak Ron Paulra lehetett szavazni.

Több szempontból is szokatlan volt a november 6-i amerikai elnökválasztás. Obama győzelmével megdőlt több, városi legendákban élő „szabály”, a South Park viszont ismét megjósolta a választás kimenetelét. A melegjogi aktivisták történelmi győzelemnek örülhetnek, a szenátusba bekerült az első nyíltan meleg lépviselő, és három államban is népszavazással legalizálták az azonos neműek házasságát.

Szavazz a Mikulásra!

Az idei választásokon szokatlanul sok volt a független szenátor- és elnökjelölt, közöttük néhány meglehetősen furcsa figurával. Jó példa erre a Nevadában élő Santa Claus, eredeti nevén Thomas Patrick O'Connor, aki „write-in jelöltként” (a neve nem szerepelt a szavazólapokon, de a választók beírhatták, ha rá akartak szavazni) indult az elnöki pozícióért. A 65 éves nyugdíjas rendőrtiszt nemcsak a nevét változtatta meg a Mikulás angol megfelelőjére, hosszú szakállával és piros ruhájával külsőleg is hasonlít névadójára, kampánya során pedig azt ígérte, megválasztása esetén csak az egyik rénszarvasát viszi magával a Fehér Házba, a többit a manókkal együtt az Északi Sarkon hagyja, mivel mikulási tisztségét is meg akarja tartani.

©

A szokatlan nevű elnökjelöltek közé tartozott a Libertariánus Pár jelöltje, Thomas Jefferson, az USA harmadik elnökének névrokona, aki kizárólag a választások miatt változtatta meg a nevét Jack Talbertről, állítása szerint nem azért, hogy feltűnést keltsen, hanem hogy a libertariánus lekötelezettségét jelezze (az amerikai libertariánusok Jeffersont tartják példaképüknek). A kampány komolyságát kérdésessé teszi, hogy Jefferson civilben stand-up humorista.

Újraválasztották a magyar képviselőt

A képviselőháznak ebben a ciklusban is lesz magyar származású tagja, Andy Harris marylandi republikánus politikus személyében. Az 55 éves Harris apja Miskolcon volt altatóorvos, aki 1950-ben vándorolt ki Amerikába, fia apja pályáját követte, majd a haditengerészetnél helyezkedett el orvosként. 1998-ban választották meg először a marylandi helyi szenátusba, négy év múlva már a képviselőház tagja lett, Tom Lantos 2008-as halála óta az egyetlen magyar származású poitikus az amerikai törvényhozásban.

Obama ellen kampányolt egy másik magyar származású amerikai is, az 56-os emigráns Goerge Mittermann, akit ohiói otthonában keresett fel a Guardian riportere. A 82 éves férfi amerikai zászlós pólóban, fehérfejű rétisast ábrázoló sapkában nyilatkozott, a kommunista Magyarországhoz hasonlította Obama kormányzását, aki szerinte üldözi a gazdagokat.

Újabb Kennedy a kongresszusban

Ismét képviselőt delegálhat a törvényhozásba, egészen pontosan annak alsóházába a nagy múltú Kennedy-dinasztia is. Massachusetts 4. választási körzetének kongresszusi képviselőjévé választották a 32 éves Joseph Kennedyt, az 1968-ban merénylet áldozatául esett Robert F. Kennedy szenátor unokáját.

Joe Kennedy
©

Az demokrata képviselő a Harvard egyetemen szerzett diplomát, és eddigi karrierjének legjelentősebb állomása a massachusettsi ügyész helyettesének tisztsége volt. Az interneten közzétett hitvallásában egyebek között azt írta: kiáll a homoszexuálisok házasodási joga mellett. A Kennedy család kongresszusi visszatérését vegyesen fogadták a Twitter közösségi médiában: volt, aki üdvözölte a dinasztia visszatérését a hatalomba, és volt, aki csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy az emberek "bárkit megválasztanak, akit Kennedynek hívnak".

Első meleg szenátor

Kennedy győzelme mellett több sikert is elkönyvelhettek tegnap a melegjogok támogatói. A szenátusba bejutott az első nyíltan homoszexuális képviselő, Tammy Baldwin wisconsini demokrata jelölt. A korábbi képviselőnő, aki egyben Wisconsin első női szenátora, már 1999 óta tagja volt a képviselőháznak, ahol az egyik legliberálisabb szemléletű képviselőnek tartották. Megválasztását nemcsak pártja, hanem több független csoport is segítették, akik több millió dollárral járultak hozzá kampányához.

©

A melegjogok tekintetében mérföldkő lehet a választásokkal egy időben tartott három népszavazás is: Washingtonban, Marylandben és Maine-ben először tartottak népszavazást az azonos neműek házasságának engedélyezéséről, amelyet a többség mindhárom államban támogatott, így 2013 januárjától törvényesen köthetnek házasságot azonos neműek.

Ultrakonzervatív latin a szenátusban

Ted Cruz olyat csinált, amilyet még előtte soha senki: latinó származása ellenére a texasi választók akartából szenátor lett. Igaz, a 42 éves Cruz republikánus, és a Tea Party is mellette kampányolt. Az új szenátor családfája amúgy is érdekes, mivel édesapja kubai, édesanyja ír származású, ráadásul a képviselő nem is az Amerikai Egyesült Államokban, hanem Kanadában született.

Megdőlt a Redskins-szabály

Egy legenda szerint, ha a Washington Redskins amerikaifoci-csapat a választás előtti utolsó hazai meccsét megnyeri, akkor az nyer az elnökválasztáson, akinek a pártja a korábbi elnökválasztáson a több szavazatot kapta. 1940 óta valóban így történt, a mostani választásokon azonban megdőlt ez a „szabály”, ugyanis a csapat vasárnap 21-13-ra kikaptt a Carolina Panthers ellen, vagyis a választást Romneynak kellett volna nyerni.

©

Szintén megdőlt az úgynevezett „november 6-szabály”, amely szerint a hatodikára (a választásokat mindig november első hétfőjét követő kedden tartják) eső választásokat mindig az ellenzéki párt nyeri.

South Parkban már tudták

Úgy tűnik, az évtizedes legendáknál megbízhatóbb a South Park rajzfilmsorozat előrejelzése. A holnap bemutatásra kerülő, Obama Wins (Obama győz) című epizódjában Barack Obama nyeri a választásokat, mire az egyik szereplő, Eric Cartman próbálja megváltoztatni az eredményeket.

A sorozat készítői az előző ciklusban már megjósolták Obama győzelmét: a négy éve bemutatott About Last night című epizódot, amelyet akkor is a választások után egy nappal mutattak be, szintén helyesen tippelte meg a választás kimenetelét.

Gondot okozott a digitális szavazás

Az idei választások egyik újítása a digitális szavazás volt: egyes szavazóhelyiségekben nem a hagyományos kilyukasztható szavazólapokkal, hanem érintőképernyős szavazógépekkel lehetett szavazni. Azonban a terminálok sok helyen meghibásodtak, ami miatt volt, hogy órákra le kellett állítani a szavazást.

Sok helyen a szavazógépek „kizártak” a választásokról egyes jelölteket, volt, ahol az Obamára leadott szavazatokat a terminál Ron Paulnak „adta”, akit az „Anime Párt” jelöltjeként nevezett meg. Az internetezők körében pedig nagy derültséget keltett az Apple Maps, amely egy hiba folytán bejelentette, hogy Obama nyerte meg a választásokat Chilében.

Szavazás kisállatboltból

Nemcsak a szavazás módjával voltak problémák, volt, több helyen a szavazóhelyiségeket is szokatlan helyeken rendezték be. Míg nálunk iskolákban, orvosi rendelőkben folyik a voksolás, Amerikában szokás, hogy magánvállalkozások épületeiben is lehet szavazni, így előfordult, hogy fodrászüzletekben, kisállat-kereskedésekben vagy művészeti galériákban helyezték el a szavazófülkéket.

Különösen a Sandy hurrikán által sújtott városokban volt erre szükség, ahol sok középület megrongálódott, a kis számú szavazóhelyiségek előtt hatalmas sorok torlódtak fel. Egyes helyeken ráadásul a hurrikán miatt áramszolgáltatás sem volt, a szavazók kénytelenek voltak zseblámpák mellett leadni a szavazatokat. Egyes szavazóhelységekben súlyos szabálytalanságokra derült fény, az egyik Philadelphiai szavazókörzetben nagyméretű Obama-festményt helyeztek el, amelyet később felszólításra letakartak, egy másik helyen pedig a Fekete Párducok fekete militáns szervezet emberei "álltak őrt" a szavazóhelyiség előtt, köztük egyik vezetőjük, Jerry Johns, akit négy éve már elítéltek a szavazók megfélemlítéséért.

Egy véletlenül kikerült cikk rengette meg a piacokat

Szinte semennyire sem rázta meg a világpiacokat az amerikai elnökválasztás eredménye, igaz, egy incidens erejéig mégis megugrottak a tőzsdeindexek. Miközben az ohiói eredményeket várták a Cincinetti Enquirer újságban véletlenül megjelent egy olyan hír, hogy Romney szerezte meg a szavazatok többségét. A tőzsde erre a hírre szárnyalni kezdett, ám az újság néhány perccel később elismerte, véletlenül került ki a hír, amelyet amúgy is viccnek szántak. Érdekesség, hogy az indexek azután sem zuhantak be, hogy kiderült, a hír kacsa.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Juncker nem beszélt arról, hogy szerda után visszalő

Juncker nem beszélt arról, hogy szerda után visszalő

Helyi népszavazással döntik el Révfülöpön, hogy építsenek-e kikötőt

Helyi népszavazással döntik el Révfülöpön, hogy építsenek-e kikötőt

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

Vannak helyzetek, amikor nem szabad elfogadni az adóbevallást, amit a NAV kínál

Videón, ahogy a rendőrség és a TEK lecsap a drogterjesztőkre

Videón, ahogy a rendőrség és a TEK lecsap a drogterjesztőkre

Rangadót nyert, közel a bajnoki címhez a Manchester City

Rangadót nyert, közel a bajnoki címhez a Manchester City