szerző:
MTI

Kína folytatni fogja a politikai szerkezet reformját, a demokrácia kiszélesítését, aminek része a demokratikus választás, a jogok és a szabadság biztosítása - hangoztatta egyebek mellett csaknem másfél órás beszámolójában Hu Csin-tao, a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkára a párt XVIII. kongresszusának nyitónapján, csütörtökön.

Az államhatalmat az embereknek kell gyakorolniuk - húzta alá elsőként Hu, amikor a demokrácia bővítésének programját pontokba szedve részletezte. Elmondta, tökéletesíteni kell a konzultációkra épülő demokratikus intézményrendszert, vagyis a civil szervezeteket is bevonó népfront-szerű kapcsolatokat és a "közösségi szintű" demokráciát, amivel például a lakóközösségekre, a munkahelyi közösségekre, az önkormányzatokra utalt. A KKP mindezt a helyi pártszervek vezetésével képzeli el.

"Soha sem fogjuk lemásolni a nyugati politikai rendszert" - erősítette meg ezúttal is a kínai álláspontot a főtitkár. Elhangzott, Kína növelni fogja a közösségi szintű képviselet arányát a helyi törvényhozásokban, egyben csökkentik a párt és a kormányzati apparátus tagjainak számát. A helyi népi gyűlések összekötő hivatalokat fognak nyitni, hogy tagjaik közvetlenebb kapcsolatba kerülhessenek az emberekkel.

A pártfőtitkár hangsúlyozta a törvényekre alapozott kormányzást, amelyben mindenki egyenlő, a törvényszegőket pedig felelősségre vonják. A vezetőknek "mind gondolataikban, mind tevékenységükben" szem előtt kell tartaniuk a törvényeket. A hatalomban senki sem helyezheti magát a törvények fölé - szögezte le Hu, s tapssal kísért mondatait később, más formában, amikor a korrupció elleni határozott fellépés szükségességéről beszélt, megismételte.

A vezetőket szigorú önfegyelemre intette és kilátásba helyezte családjuk és beosztottjaik szigorúbb ellenőrzését. A "tiszta kormány" kifejezést többször is használta. Hu külön is kiemelte a hatalom ellenőrzésének tökéletesítését, az igazgatás intézményei, hivatalai létszámának a csökkentését, a nagyobb átláthatóság megteremtését.

A beszédben - szokásos módon - a "hazafias egységfront" megerősítése is hangsúlyt kapott, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett demokratikus pártokkal, a párton kívüliekkel, a különböző etnikai csoportokkal és vallások követőivel, valamint a tengeren túli kínaiakkal a párt a harmonikus együttműködésre törekszik.

Hu beszámolójának a gazdaságfejlesztésről szóló fejezetében külön kitért a belső fogyasztás növelésére, annak ösztönzésére, amit stratégiai célnak nevezett. Emellett a piac kiterjesztését, a beruházások megfelelő ütemű bővítését is szorgalmazta.

A KKP XVIII. kongresszusán meghatározzák Kína következő öt-tíz évének fejlődési irányát, és megválasztják a párt, egyben az ország új vezetőit.

A vörös zászlókkal feldíszített Népi Gyűlés Házában a KKP 82 millió tagja által kiválasztott 2270 küldött egy héten át tanácskozik. A kongresszuson a külső megfigyelők számára legfontosabb esemény a nemzedékváltás lesz a csúcsvezetőségben. Hu Csin-tao jelenlegi pártfőtitkár helyére várhatóan Hszi Csin-ping, a központi bizottság titkárságának vezetője, alelnök kerül. Az új állami vezetők a parlament tavaszi ülésszakán foglalják el az államelnöki, házelnöki, kormányfői és népfrontelnöki pozíciót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők

Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők

Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt

Az egész országban razziázik a NAV húsvét előtt

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Két év után találták meg az önjelölt Houdini csontvázát az erdő mélyén

Két év után találták meg az önjelölt Houdini csontvázát az erdő mélyén

Parkolásból ez az autós nem okosabb, mint egy ötödikes

Parkolásból ez az autós nem okosabb, mint egy ötödikes

Körmönfont hazugság terjed Orbánról és a Notre-Dame kapcsolatáról a neten

Körmönfont hazugság terjed Orbánról és a Notre-Dame kapcsolatáról a neten