szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétéves kilakoltatási moratóriumban állapodtak meg a legsérülékenyebb adósok esetében a spanyol bankok hétfőn, Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter pedig megígérte, hogy egyetlen ínséget szenvedő család sem válik hajléktalanná azért, mert elmaradt a jelzáloghitel törlesztésével.

Az ingatlanpiac 2008-as bedőlése óta az ibériai országban mintegy 350 ezer családot tettek ki otthonából azért, mert a tulajdonosok képtelenek voltak fizetni a törlesztőrészleteket. 

A spanyol bankszövetség (AEB) három nappal azután döntött a moratóriumról, hogy egy Észak-Spanyolországban élő nő öngyilkosság lett, éppen azelőtt, hogy kilakoltatták volna. Az 53 éves Amaia Egana negyedik emeleti lakásából ugrott ki, amikor megérkezett a végrehajtó hatóság. Egy granadai férfi a múlt hónapban vetett véget életének, szintén közvetlenül azt megelőzően, hogy a bank birtokba vette volna lakását.

Az AEB közleménye szerint a moratóriummal szeretnének könnyíteni a gazdasági válság következményeként állásukat elvesztett, súlyosan rászoruló emberek helyzetén. Az egyelőre nem világos, pontosan kik is tartoznak a bankszövetség állásfoglalásában említett "legsérülékenyebb" kategóriába. 

Guindos gazdasági miniszter hétfőn hangsúlyozta, hogy Spanyolországban egymillió lakás áll üresen. Hozzátette, hogy ebben a helyzetben a kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy egyetlen jóhiszemű család se váljon hajléktalanná. 

A konzervatív spanyol kormány hétfőn tárgyalt az ellenzék fő erejét adó szocialistákkal a kilakoltatásokkal kapcsolatos új szabályokról. Juliane Kokott, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka nemrég bírálta az érvényben lévő spanyolországi szabályozást, mondván, hogy az sérti a fogyasztóvédelmi előírásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

Révész Sándor: A Fidesz és az Európai Néppárt: a máj s(z)ara

Révész Sándor: A Fidesz és az Európai Néppárt: a máj s(z)ara

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus

Brüsszelben sem tudják, hátrányos-e a magyaroknak, hogy a vakcinaigazolásban nincs típus