szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erkölcstelennek, manipulatívnak nevezték a brit poltikikusok az Amazon, a Starbucks és a Google adófizetés gyakorlatát a parlamenti meghallgatáson.

A három világcég képviselőit hétfőn idézték a brit parlamentbe meghallgatásra, mivel azzal vádolják őket, hogy az államkasszába befizetett adójuk messze elmarad a brit piaci forgalmuktól. Margaret Hodge, az államháztartási bizottság munkáspárti vezetője azt mondta, "nem törvénytelenséggel vádoljuk önöket, hanem erkölcstelenséggel". A feszült hangulatú meghallgatásról videót is közötl a Telegraph.

A britek vádja, hogy a három cég bonyolult, több országra kiterjedt szerződésekkel és céghálóval működő könyvelési rendszere segítségével máshol, kedvezőbb körülmények között adózza le a brit piacon keletkezett bevételeit. "Az önöke egész cége itt van, de nem itt fizetnek adót, ami nagyon bosszant minket" - mondta Hodge Andrew Cecilnek, az Amazon képviselőjének.

 Troy Alstead, a Starbucks képviselője azt mondta, rettenetesen érezte magát az ügy negatív nyilvánossága miatt, és ragszkodott ahhoz, hogy a Starbucks mindent megtett az etikus viselkedésért. Troy Alstead szerint a cég egy rossz stratégia miatt nem teljesített jól az angol piacon, ezért fizettek olyan kevés adót.

Az adóelkerülés a gazdasági válság miatt vált témává Nagy-Britanniában. Charlie Elphicke konzervatív képviselő, a nagy cégek adóelkerüléseinek legfőbb ellenzője azt mondta, meg tudják állítani ezt a folyamatot, a szabályok szigorításával, az adócsökkentő kiadások rendszerének szigorításával, és a tisztességtelen cégekkel kötött kormányzati szerződések elutasításával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé

Müller Cecília: Fontos lépést tettek a magyar vakcina fejlesztése felé

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra