szerző:
MTI

A Gázai övezetbe érkezett szombat reggel Rafik Abdeszalam tunéziai külügyminiszter, aki elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal ellentétesnek nevezte a terület elleni izraeli támadást.

"Izraelnek meg kell értenie, hogy sok minden megváltozott, és sok víz folyt le az Arab-tengeren" - jelentette ki Abdeszalam, amikor Iszmail Haníje gázai miniszterelnökkel együtt megszemlélte a gázai kormánynak az éjszaka folyamán izraeli rakéták által romhalmazzá változtatott kétemeletes székházát. "Izraelnek tudatosítania kell, hogy többé nem szabad a keze. Nem élvez teljes mentességet, és nem áll a nemzetközi jog felett" - tette hozzá. "Amit Izrael tesz, az nem legitim, és egyáltalán nem fogadható el" - folytatta. A külügyminiszter szerint az Arab Liga és az egész nemzetközi közösség felelőssége, hogy megállítsa a palesztin nép ellen folytatott "vérlázító agressziót".

Kairóban megkezdődött az Arab Liga külügyminiszteri tanácsának rendkívüli ülése, amelyen a gázai konfliktus van napirenden. Jelen van Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője, és a tanácskozáshoz várhatólag csatlakozik Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök is. Erdogan még pénteken telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, akivel közölte, hogy kész nyomást gyakorolni a Hamászra a tűzszünet érdekében, ha az Egyesült Államok ugyanezt megteszi Izraellel szemben.

Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter szombaton megtorló akciókra szólította fel az iszlám világot Izrael ellen, hogy véget vessenek a "cionista rezsim bűncselekményeinek" a Gázai övezetben - jelentette az IRNA iráni hírügynökség.

A The Times című brit napilap "izraeli katonai körökre" hivatkozva szombaton azt írta, hogy 48 órán belül megindul a szárazföldi izraeli hadművelet a Hamász struktúráinak, köztük rakétaarzenáljának megsemmisítésére.

Harmincnyolcra emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma az izraeli légicsapások szerdai kezdete óta - jelentette szombaton az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Gázai egészségügyi szolgálatok adatai szerint az áldozatok fele civil, van köztük nyolc gyerek és egy várandós asszony. A sebesültek száma meghaladja a 300-at. A Hamász által indított rakétatámadásoknak eddig három izraeli halálos áldozatuk van.

Folyamatosan frissülő tel-avivi helyzetjelentésünket itt olvashatja.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jön Iggy Pop

Jön Iggy Pop

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Sorra bukja a BKV a 4-es metró pereit, Trócsányi ügyvédi irodája is tűzközelben

Sorra bukja a BKV a 4-es metró pereit, Trócsányi ügyvédi irodája is tűzközelben

III/III: A Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni!

III/III: A Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni!

Látta már a Wizz Air 100. repülőgépét? És az űrből?

Látta már a Wizz Air 100. repülőgépét? És az űrből?