szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Beiktatták az egyiptomi kopt keresztény egyház új vezetőjét, II. Tavadrosz pápát vasárnap.

A kairói Szent Márk katedrálisban tartott több mint háromórás misén a miniszterelnök is jelen volt. A 60 éves pápa a Közel-Kelet és Észak-Afrika legjelentősebb lélekszámú keresztény közösségének 118. vezetője. Elődje, III. Senuda pápa idén márciusban hunyt el. 

Az észak-egyiptomi térségből származó Tavadrosz püspököt két hete választották meg a helyi kopt keresztény közösség élére. 

Az ügyvezető tevékenységben eddig is aktívan részt vevő, 60 éves püspök nevét - három jelölté közül - egy bekötött szemű gyermek húzta ki egy kristálykehelyből a kairói Szent Márk székesegyházban, ünnepélyes szertartás keretében. Az eljárás célja az volt, hogy a választásban minél inkább kizárják a politikai befolyásolás lehetőségét.

A több mint 80 milliós Egyiptom lakosságának körülbelül egytizede kopt. Az iszlám erősödésével az egyiptomi keresztények körében megnőtt a kiszorítottság érzése és a hátrányos megkülönböztetés miatti aggodalom. Az új pápától megfigyelők szerint azt várják, hogy fokozni tudja a koptok befolyását, valamint biztosítani a közösség politikai védelmét az észak-afrikai arab országban. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Araszol a forgalom az M0-son

Araszol a forgalom az M0-son