szerző:
MTI

Izraeli médiabeszámoló szerint elakadtak a Kairóban egyiptomi közvetítéssel folyó tárgyalások a Gázai övezetben néhány napja légi hadműveletet folytató Izrael és a palesztinok között, miután az övezetet irányító radikális Hamász szervezet olyan feltételeket támasztott a tűzszünethez, amelyeket Izrael elutasított.

A Kairóba küldött palesztin tárgyalók mindemellett bizakodóak: arról számoltak be, hogy szerintük már vasárnap sikerül létrehozni a tűzszünetet. Mohamed Murszi egyiptomi elnök még szombat este úgy nyilatkozott újságíróknak Kairóban, hogy a jelek szerint közel járnak a kiújult ellenségeskedésnek véget vető egyezményhez.

Az egyik izraeli tévécsatorna értesülése szerint a tárgyalások kulcseleme az, hogy a Hamász a tűzszünethez a tagjai elleni célzott légicsapások beszüntetését és a Gázai övezet elleni blokád feloldását követeli, miközben Izrael "mindössze" nyugalmat ígér cserébe a nyugalomért. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hétvégén telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel és Angela Merkel német kancellárral, és mindkettejüknek azt mondta, hogy Izrael kész átfogó tűzszünetre, ha megszűnnek a gázai rakétalövések. 

Netanjahu a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetekor a sajtó megjelent képviselőinek ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg kész fokozni támadásait az Izrael elleni fegyverek és az azokat működtetők ellen. "Súlyos árat követelünk a Hamásztól és a terrorszervezetektől, az izraeli hadsereg készen áll tevékenységének jelentős kiterjesztésére" - mondta.

Lapértesülések szerint Izraelnek naponta 10-12 millió dollárjába kerül a gázai hadművelet. 

A dél-izraeli egységek élén álló Tal Russzo tábornok izraeli tévécsatornáknak adott tájékoztatójában úgy fogalmazott, hogy a Hamász már súlyos csapást szenvedett. 

A hadsereg szóvivője, Joáv Mordeháj viszont a katonai rádióban bejelentette, hogy mindaddig, amíg a Gázai övezetből rakétákat lőnek Izrael felé, nem lesz változás a szárazföldi támadás tervében. Éjszaka és vasárnap délelőtt is szinte folyamatosak voltak a légicsapások, illetve rakéták repültek át a gázai határ fölött mindkét irányba.

Vasárnap - immár negyedik napja - ismét megszólaltak Tel-Avivban és környékén a légvédelmi szirénák, de működésbe lépett a frissen kibővített Vaskupola védelmi rendszer, és lelőtte a levegőben a város ellen a Gázai övezetből kilőtt két rakétát. A hatótávolság növelésével a palesztin lövedékek immár Izrael területének közel felét képesek lehetnek elérni.

Reggel egy palesztin rakéta Askelónban eltalált egy lakóházat, két civil megsebesült. A vasárnapi izraeli támadásokban gázai beszámolók szerint három gyermek is meghalt. Gáza városában délelőtt találat ért egy menekülttábort, ahol lövedék egy embert megölt, négyet megsebesített.

Palesztin összesítés szerint a hadművelet szerdai kezdete óta a palesztin halálos áldozatok száma már meghaladta az ötvenet, a sebesülteké a 400-at. Az izraeli oldalon három halálos és ötvennél több sebesült áldozata van az elmúlt napok palesztin támadásainak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hatástalanították a budafoki bombát

Hatástalanították a budafoki bombát

Szinte csak Apple termékeket használt a Huawei alapítójának letartóztatott lánya

Szinte csak Apple termékeket használt a Huawei alapítójának letartóztatott lánya

Egymillió ember demonstrált Londonban

Egymillió ember demonstrált Londonban

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

Kevés titokzatosabb Mercedes létezik, mint ez a régi fekete AMG kombi

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

A világtól jóformán elzárt városkában épülhet a palesztin Szilícium-völgy

A világtól jóformán elzárt városkában épülhet a palesztin Szilícium-völgy