szerző:
MTI

Izrael 36 órás ultimátumot adott a Hamász palesztin radikális szervezetnek a tűzszünet feltételeinek elfogadásához - közölte hétfőn a Galei Cahal katonai rádióállomás.

A tájékoztatás szerint az izraeli vezetés üzenetet küldött Egyiptomba arról, hogy ha 36 órán belül nem állapodnak meg a tűzszünet feltételeiről, akkor kiszélesítik a jelenleg folyó izraeli hadműveletet. A Hamász követelései és az Izrael által támasztott feltételek közötti eltérés nem nagy - állították a rádióban.

A Galei Cahal szerint a Hamász egy tartós tűzszünet feltételeként szabja a Gázai övezet elleni blokád megszüntetését, a határátkelők megnyitását, illetve azt, hogy az izraeli hadsereg mondjon le a Hamász aktivistái elleni célzott csapásokról és rajtaütésekről.

Izrael a rakétákkal és aknavetőkkel végrehajtott támadások teljes leállításán kívül egy biztonsági ütköző övezet létrehozását követeli a Gázai övezet határa mentén, továbbá a földalatti alagutakon folyó csempészés megszüntetését, amit Kairónak kellene szavatolnia. A tűzszünetről szóló megállapodás két szakaszban valósulna meg. Először életbe lépne a teljes tűzszünet, majd megkezdődnének a tárgyalások egy több éves tűzszünet feltételeiről.

Izrael egyelőre hivatalosan nem ismerte el, hogy képviselői Egyiptom közvetítésével közvetett tárgyalásokat folytat a palesztinokkal.

Londoni diplomáciai források szerint a Hamász kemény feltételeket szabna a tűzszünet fejében. Egy magát megnevezni nem akaró diplomata hangoztatta, a Hamász megtesz mindent azért, hogy az arab világ szemében győztesként kerüljön ki a mostani helyzetből, és ezért megnehezíti a tűzszünet megvalósításának feltételeit.  

Ugyancsak londoni források értesülése szerint a Hamász képviselői az utóbbi napokban az iráni és a libanoni fővárosban tárgyaltak. Bejrútban a szíriai vezetés képviselőivel is folytattak megbeszélést. Háled Mesál, a Hamász emigrációban élő politikai vezetője, hétfőn Kairóban tartózkodott

A hatodik napja zajló hadművelet keretében Gáza városában, egy menekülttáborban, valamint az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban is támadtak célpontokat hajnalban. Gázában találat ért egy lakóházat, egy család három tagja ott lelte halálát. Az övezet északi részén, valamint az egyiptomi határon, Rafah közelében is voltak légicsapások. 

Szemtanúk beszámolója szerint az izraeli hadsereg általában azt a gyakorlatot alkalmazza, hogy a tényleges csapás előtt figyelmeztető rakétát küld a cél körzetébe, lehetőséget adva ezzel a lakosságnak, hogy elhagyja az övezetet. Szintén szemtanúk beszámolója szerint a Gázai övezetet hétfőn izraeli hadihajókról is lőtték.

Az izraeli hadművelet palesztin halálos áldozatainak száma palesztin összesítés szerint már elérte a kilencvenet - 87 palesztin és három izraeli -, a sebesülteké pedig meghaladja a 700-at. Vasárnap volt a legtöbb halottja a konfliktusnak: aznap 31 palesztin vesztette életét, többségükben nők és gyerekek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A kormány is rábólintott az éjjeli repülési tilalomra

A kormány is rábólintott az éjjeli repülési tilalomra

Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

Barbra Streisand is megszólalt Michael Jackson molesztálási ügyében: a szülőket hibáztatja

Barbra Streisand is megszólalt Michael Jackson molesztálási ügyében: a szülőket hibáztatja

Buszok ütköztek Ghánában, legalább 60-an meghaltak

Buszok ütköztek Ghánában, legalább 60-an meghaltak

Frissíteni kell a paksi hitelszerződést a csúszás miatt

Frissíteni kell a paksi hitelszerződést a csúszás miatt

Új ruhát kapott a konyhás néni Áder tiszteletére

Új ruhát kapott a konyhás néni Áder tiszteletére