szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hazatérésre hívta a Horvátországból elűzött szerbeket Ante Gotovina nyugalmazott horvát tábornok, négy nappal azután, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék nagy visszhangot kiváltó ítéletével felmentette őt a háborús bűncselekmények vádja alól.

Gotovina a Kurir című belgrádi napilapban hétfőn megjelent interjúban hívta hazatérésre a szerbeket. Azt nyilatkozta: ők ugyanúgy Horvátország polgárai, ahogyan ő is, és Horvátország ugyanúgy az ő hazájuk, ahogyan az övé is.

"Hát igen. Térjetek vissza... Hm. Hogyan szólíthatok arra valakit, hogy térjen vissza saját otthonába? Ez az ő otthonuk" - mondta a tábornok, amikor a lap tudósítója arra kérte, hogy nyilvánosan invitálja hazatérésre a szerbeket.

"Ez a valóság, ez az ő otthonuk is, és az otthonukban kell élniük, ha ezt kívánják..." - mondta Gotovina.

Gotovinát és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokot a szerbek terhére elkövetett háborús bűnökkel vádolták, emiatt a hágai törvényszék első fokon 24, illetve 18 évi börtönre ítélte őket. A múlt pénteken viszont a fellebbviteli tanács felmentette őket, és azóta már haza is tértek Horvátországba, ahol hősöknek kijáró fogadtatásban volt részük.

Belgrádban felháborodással fogadták a felmentő ítéletet, a szerb kormány pedig ügy döntött, hogy minimálisra korlátozza az Nemzetközi Tövényszékkel való együttműködést, és nem adja ki a törvényszéknek a perek lefolytatásához szükséges dokumentumokat. Az is valószínű, hogy nem tartják meg a közeljövőre tervezett szerb-horvát államfői csúcstalálkozót.

Belgrádban azóta sem csillapodnak az indulatok. Szerbiai jogászok, történészek és politikusok arra figyelmeztetnek, hogy az ítélet kedvezőtlen hatással lesz a szerb-horvát kapcsolatokra, a balkáni térség egészének viszonyaira, a szerb társadalom európai integrációjához való viszonyára, sőt Belgrád és Pristina párbeszédére is. Csaknem általános vélemény szerint Hága "szembeköpte" a szerbeket, bebizonyosodott róla, hogy elfogult és szerbellenes, és csak azokat vonja felelősségre, akik elveszítették a háborút.     

A Politika című belgrádi napilap közzétette Theodor Meronnak, a hágai bíróság elnökének a cikkét, amelyben az védelmébe vette az általa vezetett testület munkáját. Meron a vitatott ítélet előtt írta a cikket, amelynek eredetileg közvetlenül az NT munkájával foglalkozó, november 22-i belgrádi konferencia előtt kellett volna megjelennie a lapban, de látván a verdikt belgrádi fogadtatását, a törvényszék lemondta az értekezletet.

Meron hangsúlyozza, hogy az Nemzetközi Törvényszék független és elfogulatlan intézményként megérdemelt tekintélyre tett szert, és a felmentő ítéletek is jogszerűségét bizonyítják. "Elmarasztaló ítéleteket csak abban az esetben hozott, amikor a nemzetközi bíráknak az volt a véleményük, hogy elegendő bizonyítékot tártak eléjük, amelyek az ésszerű kételyeken túl bizonyítják a vádlottak bűnösségét" - írta Meron.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
9 milliárd forint Hamilton idei fizetése, a többi pilóta sem keres rosszul

9 milliárd forint Hamilton idei fizetése, a többi pilóta sem keres rosszul

Fontos tudományos vizsgálat indult Magyarországon, és ehhez alsónadrágok is kellenek

Fontos tudományos vizsgálat indult Magyarországon, és ehhez alsónadrágok is kellenek

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták