szerző:
MTI

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a képviselők többsége támogatta a máltai Tonio Borg kinevezését az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosi posztjára. Korábban a svéd EU-miniszter kikelt Borg abortuszról és melegházasságról alkotott nézetei miatt, egyik párttársa pedig "dinoszaurusznak" nevezte a máltai jelöltet.

Az EP-képviselők közül 386-an szavaztak igennel, 281-en voksoltak nemmel, és 28-an tartózkodtak. Tonio Borgot a máltai kormány John Dalli helyére jelölte, akinek azért kellett lemondania, mert egy svéd dohányipari cég azt állította: egy máltai vállalkozó a biztos nevében azzal kereste meg őket, hogy pénzért cserébe befolyásolni képes az uniós dohányipari irányelv módosítására vonatkozó döntést.

Tonio Borgot az Európai Bizottság elnökének egyetértésével a tanács hivatott kinevezni a kijelölt posztra. Az Európai Parlamentnek véleményalkotási joga van a kérdésben.

Borgot, aki jelenleg a mediterrán szigetország külügyminisztere, a múlt héten hallgatták meg a képviselők az EP illetékes bizottságainak közös ülésén, ahol liberális, zöldpárti és baloldali képviselők konzervatív nézeteiről, és korábban az abortuszra illetőleg a melegekre tett megjegyzéseiről is faggatták a katolikus ország kormányának közismerten vallásos konzervatív jelöltjét, aki több bírálója szerint homofób, nem szavazta meg, hogy Máltán létrejöjjön a válás jogi intézménye, vagy ellenezte, hogy megakadályozná, hogy máltai nők külföldre utazzanak, ha azt azzal a céllal teszik, hogy művi terhességmegszakításon essenek át.

Borg a meghallgatáson visszautasította, hogy homofób lenne, mint elmondta, ő maga is megszavazta azt a javaslatot, amelynek révén Máltán létrejött az élettársi kapcsolat jogi intézménye, amellyel nemi hovatartozásra tekintet nélkül bárki élhet. Kifejtette, hogy bár Máltán elvileg tilos az abortusz, de senki sem akadályozható meg abban, hogy ezt olyan országban megtegye, ahol erre lehetősége van. Borg a bizottságban leszögezte,  személyes meggyőződésein nem tud változtatni, de biztosi munkáját az uniós szerződések keretein belül, az alapjogi charta előírásai szerint fogja végezni.

Nem mulasztotta el továbbá leszögezni, hogy a képviselők által feszegetett kérdések kivétel nélkül olyan területeket érintenek, amelyek szabályozása teljes mértékben a tagállamok hatáskörébe tartozik, az uniós jog pedig semmilyen formában nem engedi meg, hogy ezekbe beleszóljon. 

"Nem máltai biztos leszek, hanem európai biztos, akit mellesleg Málta küld" - jelentette ki Borg. 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kigyulladt a híres párizsi templom

Kigyulladt a híres párizsi templom

Az igazi keleti nyitás: az Aliexpress már babaruhát is árul Orbán Viktor arcképével

Az igazi keleti nyitás: az Aliexpress már babaruhát is árul Orbán Viktor arcképével

Ismered a „csúcsidődet”? Ha akkor dolgozol, sokkal produktívabb lehetsz!

Ismered a „csúcsidődet”? Ha akkor dolgozol, sokkal produktívabb lehetsz!

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Új ötlettel állt elő Weber a jogállamiság betartatására

Beolvad az Echo Tv a Hír  Tv-be, az Echo megszűnik

Beolvad az Echo Tv a Hír Tv-be, az Echo megszűnik

Jeszenszky Géza: A Soros-család a Vészkorszakban

Jeszenszky Géza: A Soros-család a Vészkorszakban