szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerb ügyészség megnyitja az úgynevezett Vihar hadművelettel kapcsolatos aktáit, és a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján hat új eljárást indít, miután a hágai Nemzetközi Törvényszék felmentette a vádak alól a hadműveletet levezénylő két horvát tábornokot, Ante Gotovinát és Mladen Markacot - mondta Vladimir Vukcevic háborús perekkel foglalkozó belgrádi ügyész.

Vukcevic szerint az ügyészség kérni fogja a hágai bíróságtól, hogy bocsássa rendelkezésére a Gotovina és Markac elleni bizonyítékokat. A belgrádi ügyészség azért várt mostanáig ezzel, mert a nemzetközi jog szerint a Nemzetközi Törvényszék elsőbbséget élvez a perek lefolytatásában, ezért meg kellett várnia a jogerős ítéletet - mondta Vukcevic a Tanjug hírügynökség szerdán kiadott interjújában.

Az ügyész szerint az elsőfokú eljárásban - amelyben Gotovina 24, Markac pedig 18 év börtönbüntetést kapott - felsorakoztatott bizonyítékok fontosak, és hozzájárulhatnak a Vihar hadművelettel kapcsolatos igazság, illetve az elkövetett bűncselekmények feltárásához.

Szerinte a két horvát tábornok esetében a hágai ügyészség súlyos mulasztást követett el azzal, hogy nem kérette be azokat a dokumentumokat, amelyekben fel vannak tüntetve a horvát tüzérség célpontjai. Az ügyész szerint a Gotovina és Markac elleni másodfokú jogerős ítélettel a Nemzetközi Törvényszék önmagát kompromittálta, a verdikttel törvényesnek mondta ki a hadműveletet.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök a Vecernje Novosti című belgrádi napilapnak azt mondta: ha Szerbia gazdaságilag és politikailag erősebb lenne, valószínűleg nem születik Hágában ilyen "szégyenletes ítélet". A miniszterelnök szerint ebben a helyzetben nem kell nacionalista húrokat pengetni, hanem hideg fejjel és bölcsen cselekedni.

"Semmiképpen sem fogunk ölbe tett kézzel ülni. Ha mást nem, támogatást kell nyújtanunk azoknak a polgárainknak, akik különféle kereseteket indítottak Horvátország ellen szerte a világban a Vihar hadművelet miatt" - mondta Dacic.

A miniszterelnök szerint Belgrád teljes mellszélességgel támogatni fogja Vuk Jeremicnek, az ENSZ Közgyűlés elnökének, volt szerb külügyminiszternek azt a kezdeményezését, hogy áprilisban a közgyűlés nyisson vitát a Nemzetközi Törvényszék működéséről és legutóbbi ítéleteinek következményeiről. A következő hónapokban Szerbia diplomáciai csatornákon megpróbálja elérni ehhez a legbefolyásosabb ENSZ-tagországok támogatását is - tette hozzá.

Serge Brammertz hágai főügyész tanácsadója azt mondta, hogy az ügyészség nem fogja kérni a másodfokú ítélet felülvizsgálatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

Will Smith dühös lett Georgiára, mégsem forgat az államban

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA