szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sikeres kísérletet hajtottak végre Izraelben az új, Varázspálca nevű rakétaelhárító rendszerrel – közölte az izraeli védelmi minisztérium és a rendszer kiépítésében vele együttműködő amerikai hivatal (Missile Defense Agency).

Az Izraelben Dávid parittyájának is nevezett rendszer első kipróbálása során - robbanótöltet nélküli - sikeresen elfogott vasárnap egy közepes hatótávolságú rakétát. Az új fegyver az eddiginél nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé azzal, hogy hajtóműve repülés közben háromszor ki- és bekapcsol. Az izraeli hadsereg újabb - köztük robbanótöltetes - kísérleteket is tervez a jövőben. A Varázspálcát 2014-ben vagy 2015-ben szeretnék hadrendbe állítani.

Befejezéséhez közeledik Izrael háromszintű rakétapajzsának a kiépítése. A Vaskupola kisméretű radarvezérlésű rakétákkal még a légtérben kilövi az öt és hetven kilométer közötti hatótávolságú ellenséges rakétákat és aknagránátokat. Elsősorban arra hivatott, hogy megvédje Izraelt a Gázai övezetből és a Dél-Libanonból induló rakétáktól. 

A Nyíl (Hec) nevű elfogó rakéta már egy évtizede használatban van, és arra szánták, hogy nagy magasságban megsemmisítse az Izrael felé tartó nagy hatótávolságú - izraeli feltételezés szerint várhatóan iráni és szíriai - rakétákat. E két rendszer közé illeszkedik a szintén radarral működő Varázspálca, amely a 70 kilométernél távolabbról érkező lövedékeket semmisíti meg. Izraeli médiaértesülések szerint elsősorban a Hezbollah Libanonból kilőtt rakétái elleni bevetésre tervezték. 

A Varázspálcát közösen fejlesztette ki az izraeli állami tulajdonban lévő Rafael fegyverkutatási és fejlesztési cég és az Raytheon nevű, védelmi eszközöket előállító amerikai vállalat. Minden egyes elfogó rakéta egymillió dollárba, vagyis több mint 200 millió forintba kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg

Nem tudni, mennyibe kerülnek a védettségi igazolványok, mert a kormány nem mondja meg

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

712 lóerős lett az új Mercedes-AMG kupéterepjáró

712 lóerős lett az új Mercedes-AMG kupéterepjáró