szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy vitát váltott ki egy francia általános iskola igazgatónője, aki "a különböző vallások" tiszteletben tartására hivatkozva megszüntette intézményében a hagyományos Mikulás-ünnepséget.

A közép-franciaországi Montargisban működő Grand-Clos magániskola igazgatónője rövid közleményben tudatta, hogy "a különböző vallások és a világi iskola értékeinek tiszteletben tartása érdekében" a Télapó idén nem jön az iskolába, helyette bábelőadás lesz.

A tanfelügyelet "meggondolatlannak" nevezte az igazgatónő döntését, a szülők pedig azzal vádolják, hogy engedett "tucatnyi muzulmán család nyomásának". A város polgármestere, Jean-Pierre Door az igazgatónőnek írt levelében tévedésnek nevezte a döntést.

A Télapó rendszerint minden évben eljön az iskolába, hogy ajándékokat osztogasson a gyerekeknek – emlékeztetett a polgármester, aki szerint "a Télapóról kialakult képben semmi vallásos jellemző sincs. Épp ellenkezőleg, világi jellege van, és olyan hagyományból ered, amelyhez ragaszkodunk" – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!