szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négymilliárd pixeles kép készült a világ legmagasabb hegycsúcsáról, a Mount Everestről. A több száz fotográfia mozaikjából született lenyűgöző panorámaképet egy amerikai hegymászó készítette.

A panoráma felvételt 477 darab különálló fénykép alkotja, amelyeket 2012 fő mászószezonjában készítettek a hegycsúcs körüli legkedvezőbb szögekből 300 milliméteres lencsével. Az előtérben a Khumbu jégfal látható és kitartó ráközelítéssel az alaptáborban kószáló embereket is szemügyre lehet venni. 

"Szeretnénk megmutatni, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a területre, és ebben a Microsoft cég, valamint a Királyi Földrajzi Társaság is a segítésünkre van" - mondta a kép megszületését lehetővé tevő projekt vezetője, David Breashears, aki 1985-ben az első amerikaiként hódította meg a 8848 méteres magaslatot. 

A kezdeményezés célja, hogy idővel a hegy egésze virtuálisan bebarangolható legyen, ehhez pedig 120 ezer légi felvételt fogunk felhasználni - idézte a hegymászó-filmkészítő Breashearst a Daily Telegraph. "Hamarosan együttesen fogjuk bemutatni a térséget megörökítő régi és új képeket, hogy az emberek maguk is szemügyre vehessék a változásokat" - tette hozzá. 

A csúcsot immár ötször meghódító Breashears a GlacierWorks nevű nonprofit projektje révén vizsgálja, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a hegyre.

Kattintson a képre!
©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nébih: tök jók a magyar sütőtökök

Nébih: tök jók a magyar sütőtökök

Valószerűtlen számsort húztak ki az ötös lottón

Valószerűtlen számsort húztak ki az ötös lottón

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton