szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Adócsökkentést ígért, a közkiadások mérséklését, a jövedelmek igazságosabb elosztását, valamint hatékonyabb egészségügyi rendszer kialakítását helyezte kilátásba szerdán Mario Monti lemondott olasz miniszterelnök arra az esetre, ha az általa vezetett centrista koalíció győzedelmeskedne a februári választásokon.

Egy rádióinterjújában Monti úgy vélekedett: már "látja a fényt az alagút végén", a gazdasági helyzet javulása szerinte most sokkal elérhetőbb közelségben van, mint eddig bármikor.

Monti december 28-án jelentette be, hogy kész olyan centrista választási pártszövetség élére állni, amelynek tagpártjai elfogadják a programját. Megismételte ugyanakkor azt a kijelentését, miszerint nem fog jelöltként indulni a februári választásokon. Erre egyébként nincs is szüksége, hiszen örökös szenátor. Ugyanakkor ha egy általa vezetett választási koalíció diadalt aratna a február 24-i és 25-i parlamenti választásokon, teljes joggal lesz jelölhető miniszterelnöknek. 

A december 8-án lemondott kormányfő saját politikai programmal állt elő Megváltoztatni Olaszországot, megreformálni  Európát címmel. Mint korábban fogalmazott, azt "útmutatásul" szánta azoknak a politikai erőknek, amelyek a szakértői csapat munkáját kívánják folytatni. Monti szerdai rádióinterjújával lényegében megkezdte kampányát, bár még csak most látszik formálódni személye körül egy jövendő pártszövetség.

Ennek szellemében megállapította: Olaszország kilábalt a gazdasági válságból, viszont a gazdaság növekedése várhatóan csak 2013 végén, illetve 2014 elején indulhat meg. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sok múlik a világgazdasági helyzet alakulásán.

Ígéretet tett arra, hogy az általa vezetett pártszövetség győzelme esetén csökkenteni fogja a dolgozókat és a vállalatokat sújtó adóterheket, akárcsak a közkiadásokat. A jövedelmeket - mint mondta - úgy akarja "újraosztani", hogy azok a gazdagoktól a szegények felé áramoljanak. Monti jelezte: tevékenységét a gazdasági növekedés élénkítésének kívánja majd szentelni, olyan reformokat tervez megvalósítani, amelyek versenyképesebbé tehetik az olasz gazdaságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

Amerikából jöttünk, egy magyar cég segített

Amerikából jöttünk, egy magyar cég segített

Nem akarnék meghalni még - Megrázó riportban mutatják be a dunaszerdahelyi kórházat

Nem akarnék meghalni még - Megrázó riportban mutatják be a dunaszerdahelyi kórházat