szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A londoni Hyde Park mintájára szabad véleménynyilvánítást biztosító helyek létesíthetőek ezentúl az orosz főváros parkjaiban egy hétfőn életbe lépett orosz jogszabály alapján.

A híres londoni Hyde Parkban lévő Speaker's Cornerhez (Szónokok Sarkához) hasonló hely kialakításának az ötlete még tavaly merült fel Moszkvában, ahol a 2011 decemberi parlamenti választásokat több tízezer embert megmozgató tiltakozó felvonulások, tüntetések követték. Az ilyen rendezvények helyszínének kijelölése egyre nagyobb gondot okozott a főváros hatóságai számára. 

Az orosz főváros vezetése az új jogszabálynak megfelelően a központi Gorkij parkban és a központtól jócskán távol eső észak-keleti Szokolnyiki parkban is lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek a hatóságok előzetes engedélye nélkül tartsanak nyilvános akciót, és szabadon fejthessék ki véleményüket. 

A jogszabály azonban azt is tartalmazza, hogy nem később, mint három nappal a rendezvény előtt tájékoztatni kell az illetékes fővárosi hatóságot az erre elkülönített helyen tervezett akció, illetve gyülekezés szándékáról. Az ilyen rendezvényeket reggel hét és este tíz óra között lehet megtartani és azokon nem lehet színpadot állítani, kihangosítást használni. Az egyes tüntetők között ötvenméteres távolságot kell tartani - mondja ki a moszkvai jogszabály.

Az RBK televízió szerint az orosz főváros ezzel a törvénnyel csak szigorította a gyülekezési szabályokat. A magányos tüntetéseket eddig nem szabályozták Moszkvában. A tévé arra is felhívta a figyelmet, hogy ezentúl nem lehet autós tiltakozásokat tartani az orosz főváros belső körgyűrűjén, a Szadovoje kolcón.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!