szerző:
hvg.hu/ujszo.com
Tetszett a cikk?

Csak lassítani lehet a szlovákiai magyarok fogyását, megállítani nem - mondta a SITA hírügynökségnek adott interjújában Bugár Béla. A Híd elnöke szerint a szlovákiai magyarok asszimilációjának egyik oka, hogy sokan szlovák iskolába adják gyermeküket, azt gondolván, hogy ott jobban megtanulnak szlovákul.

Az utolsó népszámlálás során kiderült, hogy 60 ezer magyarral él kevesebb Szlovákiában, mint tíz évvel ezelőtt. Az ezt megelőző népszámlálás során még „csak” 40 ezres volt a csökkenés.
Bugár szerint a megoldás az lenne, ha a magyar tannyelvű iskolákban idegen nyelvként tanítanák a szlovák nyelvet. Így a szlovákiai magyarok jobban megtanulnának szlovákul, és mint kevesebben íratnák szlovák iskolákba a gyermekeiket, ezzel lassítva az asszimilációt - írja az Új Szó.

„Annak, aki szlovák iskolába jár, már nem lesz olyan kötődése a magyar nyelvhez, kultúrához, és az ő gyereke már magyarul se fog tudni, és automatikusan a szlovák nemzetiségűnek fogja vallani magát – mondta Bugár. Ez mindenkinek a saját döntése, csak kár, hogy az a kisebbség, amely a nyelvével, kultúrájával gazdagítja az országot, folyamatosan fogyatkozik” – mondta a Híd elnöke.

A Híd-Most elnökének válaszul a szlovákiai magyar civil szervezetek egyike, a Fontos vagy! Mozgalom azt üzente a Facebookon, hogy "az asszimilációt nem csak lassítani, megállítani, hanem MEGFORDÍTANI IS LEHET! Ehhez viszont az elitnek egy élhető jövőképet kellene felmutatnia! Küzdeni, hinni, erőt és reményt sugározni, tervezni, építkezni, ÉS SOHA FEL NEM ADNI!"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16,7 millió forinton nyit itthon a Toyota hatalmas divatterepjárója, a 7 üléses Highlander

16,7 millió forinton nyit itthon a Toyota hatalmas divatterepjárója, a 7 üléses Highlander

Jön Tom Jones és Jamie Cullum

Jön Tom Jones és Jamie Cullum

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene