szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

113 rendőr megsérült a hindu-muzulmán összecsapásban, a 4 halálos áldozatot a rendőrök lőtték le.

Hinduk és muzulmánok közötti vérontásba torkollott egy kifizetetlen vendéglői számla miatti vita Nyugat-Indiában, az összecsapásban négyen meghaltak és 175-en megsérültek – közölte hétfőn a rendőrség.

A nyomozás elsődleges információi szerint a Mahárástra állambeli Dhúle városában lévő étterem tulajdonosa és egy vendég közötti vita csapott át vallási erőszakba. 

A tulajdonos az egyik, a vendég a másik közösség tagja volt – mondta el Deven Bharti rendőr.

Távozása után a vendég összegyűjtött a közösségéhez tartozó ötven embert, és rátámadt a vendéglősre. Ez utóbbi közösségének több tagja szintén összeggyűlt, és erőszakos cselekményeket hajtott végre a városban, így boltok kirakatát törték be, és motorokat gyújtottak fel. 

A hindu és a muzulmán vallási közösség közötti legutóbbi összecsapásban, 2008 októberében tízen haltak meg a 376 ezer lakosú, Mumbaitól 330 kilométerre fekvő Dhúléban.

A mostani összetűzés 113 sérültje rendőr volt. A négy halálos áldozatot a rendőrök lőtték le. A rendőrség gumibottal, könnygázzal és gumilövedékkel próbálta megfékezni az erőszakoskodókat, mielőtt éles lövedéket vetett volna be.

A városnegyedben kijárási tilalmat vezettek be.

India lakosainak mintegy 80 százaléka hindu és 13 százaléka muzulmán. A két közösség között már több ízben összecsapások történtek az India függetlenné válása óta eltelt több mint hatvan évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!