szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A növekvő pesszimizmusért több, a kínai mindennapokat jelenleg nagymértékben meghatározó jelenség okolható egy tanulmány szerint. Ezek között van a növekvő infláció, a gazdaság lassulása következtében fokozódó munkaerőpiaci bizonytalanság, a felgyorsult életritmus, valamint a társadalmi értékek változása, kiüresedése.

A kínaiak a korábbinál kisebb arányban elégedettek az életükkel, és egyre kevésbé bíznak egymásban - mutat rá egy friss tanulmány.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatása szerint a kínaiak mindössze 44,7 százaléka volt elégedett tavaly az életével, ez 2,3 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben. Azok ráadásul, akik elégedettnek mondták magukat, egy 1-től 5-ig terjedő skálán átlagosan mindössze 3,4 pontra tették annak fokát. Kifejezetten elégedetlennek a válaszadók kevéssel több mint tizede vallotta magát - mutat rá az akadémia a társadalom "legszélesebb rétegeit" átfogó felmérésében.

Az összeállítás készítői szerint a növekvő pesszimizmusért több, a kínai mindennapokat jelenleg nagymértékben meghatározó jelenség okolható. Ezek között van a növekvő infláció, a gazdaság lassulása következtében fokozódó munkaerőpiaci bizonytalanság, a felgyorsult életritmus, valamint a társadalmi értékek változása, kiüresedése. A tanulmány arra is rámutat, hogy a vidéki lakosok és az ország nyugati vidékein élők általánosságban boldogabbnak vallják magukat, mint a városi és a keleti régióban élő lakosok. 

Az akadémia egy másik, hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a társadalmi bizalom mértékét kutatta hét kínai nagyváros lakosainak megkérdezése alapján. Az eredményekből kiderül: az emberek alig több mint fele bízik a vállalatokban, ezek közt is legkevésbé az élelmiszer-, gyógyszeripari és ingatlanpiaci cégekben, ami az elmúlt évek hangos botrányainak tükrében nem meglepő.

A statisztikákat szemügyre véve általánosságban elmondható: a kínai emberek a hatóságokban sem bíznak, így alapvetően bizalmatlanság jellemzi nemcsak a vállalatok és fogyasztók, de a rendőrség és a lakosság vagy az orvosok és a betegek közti kapcsolatokat is. Az idegeneket illetően a válaszadók csupán 20-30 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, bízna-e bennük. A bizalmatlanság régi keletű, a kínai társadalmi berendezkedésben gyökerező probléma, amelyen a jogállamiság erősítésével lehetne javítani, ám a lényegi változás így is hosszú évek kérdése lehet - jegyzik meg gyakran a kérdéssel kapcsolatban kínai szociológusok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben