szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török kormány és az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Abdullah Öcalan kurd vezető megállapodott annak a tervnek a kereteiről, amely előirányozná a kurd felkelők lefegyverzését cserébe a kisebbségi jogokért - írja keddi számában a Radikal című napilap.

A titkosszolgálati vezetők több ízben tárgyaltak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetőjével a konfliktus befejezésének négy szakaszból álló tervéről - írta a lap.

Öcalan egy börtönszigeten tölti büntetését. Az utóbbi hetekben több hír is felröppent a titkos tárgyalásokról, majd a kormány is megerősítette, hogy az egyeztetések célja véget vetni a három évtizede tartó kurd felkelésnek, amely közel 40 ezer ember életébe került.    

"Az Öcalannal való találkozás  ... helyes lépés, logikus és helyénvaló" - jelentette ki a Béke és Demokrácia Párt (BDP - a kurd kisebbség legális mozgalma) vezetője, Selahattin Demirtas egy ankarai pártgyűlésen. "Csakis ezzel a lépéssel kezdődhet béke Törökországban" - fűzte hozzá.

A Radikal azt írja, hogy a PKK fegyveresei az ellenségeskedésnek véget vető kezdeményező lépés után kivonulnak török területről. Ezt követően megkezdődnek a leszerelési tárgyalások, mielőtt a felkelők végleg leteszik fegyvereiket.

Öcalan négy levelet készít elő a konfliktus befejezéséről vallott nézeteinek összefoglalásaként, amelyeket a BDP, a PKK észak-iraki parancsnokai, a PKK európai aktivistái és a török közvélemény számára ír.

A béketerv előirányozza több ezer olyan fogoly szabadon bocsátását, akiket a PKK-val fenntartott kapcsolatokkal vádoltak meg és börtönöztek be a török hatóságok. 

A folyamat során alkotmányreform keretében megszüntetik a kurd nyelvű iskolai oktatás akadályait, megerősítik a helyi közigazgatás szerepét: Ezen kívül etnikai értelemben semleges formában határozzák meg az állampolgárság fogalmát, vagyis a "török állampolgár" helyett a "Törökország állampolgára" megfogalmazást vezetik be.

A Radikal értesülését nem erősítették meg hivatalos források, de a lap kurd kérdésekben általában megbízhatónak számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak