szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen 685 algériai és 107 külföldi munkást sikerült kiszabadítani. A válság szerdán tört ki, amikor iszlamisták elfoglaltak egy gázkitermelő telepet, ahol számos külföldi is tartózkodott.

Ötvenöt halottat követelt a szaharai túszválság megoldását célzó, szombaton lezárult háromnapos katonai művelet. Az algériai kormány azt közölte, hogy 32 fegyveres és 23 túsz vesztette életét az akcióban.

A nem végleges adatot a belügyminisztérium adta ki szombaton az után, hogy a különleges erők megrohamozták az iszlamisták utolsó bázisát az Ain Amenász közelében lévő gázkitermelő telepen. A szombati akcióban 11 szélsőségest öltek meg, de hét túsz is meghalt.

Összesen 685 algériai és 107 külföldi munkást sikerült kiszabadítani a szerdán kitört válság megoldásának folyamán - áll a nyilatkozatban.

A katonaság géppisztolyokat, rakétakilövőket, rakétákat és övekhez erősített gránátokat gyűjtött be. A minisztérium megjegyezte, hogy a több nemzetiséget képviselő fegyveresek összesen harmincketten voltak, köztük három algériai.

Jens Stoltenberg norvég kormányfő szombat este úgy nyilatkozott, hogy öt norvég állampolgár sorsa továbbra is bizonytalan. "Szembe kell néznünk annak a lehetőségével, hogy norvégok is életüket veszíthették" - mondta a miniszterelnök.

Espen Barth Eide külügyminiszter arról beszélt, hogy Oslo a katonai beavatkozás pártján áll: "Az adott helyzetben gyorsan kellett beavatkozni, hogy lehetőleg minél több túszt megmentsenek". A norvég kormány korábban közvetve bírálta az algériai kormány kemény fellépését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén

Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén