szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hivatalos algériai hírügynökség szerint a túszejtők hét külföldit öltek meg, amikor a helyi különleges erők rájuk támadtak. A terroristák 11 embert vesztettek. Szombaton összesen 16 túsz szabadult ki, a különleges erők 15 összeégett holttestet találtak a gázkitermelő telepen.

Az algériai túszejtők megöltek hét külföldit szombaton, amikor a helyi különleges erők "végső támadást" intéztek a terroristák ellen - jelentette az APS algériai hivatalos hírügynökség. Az iszlamisták szerda óta hazai és külföldi túszokat tartottak fogva egy gázkitermelő telepen.

Az al-Kaidához közel álló fegyveresek az akció során megöltek hét külföldit, az ő veszteségük 11 fő - jelentette az APS algériai hivatalos hírügynökség.

"Lezajlott, a támadásnak vége, a katonaság bent van az üzem területén, megtisztítja az aknáktól" - mondta egy helyi forrás. A Sonatrach állami olaj- és gázvállalat közölte, hogy a fegyveresek elaknásították a területet.

Egyelőre tisztázatlan, hogy összesen hányan estek a túszejtés áldozatául, nincs pontos adat arról, hány elkövető és hány túsz vesztette életét. A különleges erők 15 megégett holttestet találtak szombaton a sivatagi gázmezőn. Folyamatban van a tetemek azonosítása, még nem tudni, mi okozta halálukat.

16 túsz szabadult ki

Szombaton összesen 16 külföldi túsz szabadult ki, köztük két amerikai, két német, egy portugál és egy román. William Hague brit külügyminiszter szombaton Londonban azt közölte, hogy tíznél kevesebb a hiányzó britek száma.

A korábbi jelentések a megölt túszok számát 12 és 30 közé tették, és számos eltűnt külföldiről szóltak, köztük norvégokról, japánokról, amerikaiakról és britekről.

Washington még pénteken adott hírt Frederick Buttacio amerikai állampolgár haláláról, Laurent Fabius francia külügyminiszter pedig egyik honfitársa elhunytáról. Bukarestben egy román állampolgár elhalálozásáról és négy kiszabadulásáról számoltak be. Az éjszaka folyamán két norvégot elengedtek, hat sorsa ismeretlen.

Az algériai fegyveres erők csütörtökön kezdték meg túszmentő műveletüket. Az iszlamisták a telep elfoglalását és a túszejtést válasznak szánták a franciák beavatkozására Maliban. Miközben újabb terrorista akciókkal fenyegetőznek, követelik, hogy Franciaország vessen véget katonai fellépésének.

Egy román áldozatról tudnak

Egy román állampolgár életét vesztette az algériai túszejtésben – közölte szombaton Victor Ponta román miniszterelnök. Összesen öt román állampolgár volt vészhelyzetben, kettőt túszul ejtettek az iszlamista fegyveresek a sivatagi gázkitermelő telepen, másik három pedig a fegyveres konfliktus körüli övezetben rejtőzködött. Ez utóbbi hármat és az egyik túszt sikerült kimenekíteniük az algériai hatóságoknak, egy túsz azonban életét vesztette. A kiszabadított túsz állapotáról nem közöltek részleteket, de Ponta reményét fejezte ki, hogy mind a négy ember hamarosan hazatérhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból

Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz

Oroszország: 95 százalékos a vakcinánk, egy oltás ára 3000 forint alatt lesz