szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az agyvérzést kapó betegek száma hirtelen megugrott Japán északi részében a két évvel ezelőtt pusztító szökőár utáni hetekben - derült ki egy most közzétett tanulmányból.

A kutatók a Keszennumai Városi Kórházban található kórlapokat elemezték, és megállapították, hogy a természeti csapást megelőző nyolc hétben csupán egy pácienst szállítottak be agyvérzéssel az intézménybe, az utána következő két hónapban azonban tizenhármat.

"Úgy véljük tehát, hogy a stresszel járó életveszélyes helyzetek fokozhatják az agyvérzések bekövetkezését" - húzta alá Sihabara Icsijó idegsebész, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette azonban, hogy a klinikai adatok ellenére a stresszt nem lehet általános érvényű kockázati tényezőnek tekinteni az agyvérzés kialakulásánál, már csak azért sem, mert a tizenhárom páciens közül nem egynek már voltak neurológiai problémái a katasztrófa előtt is.

A szökőár annak a Richter-skála szerinti kilences erősségű földrengésnek a nyomában zúdult a szigetország északi részére, amely
Japán keleti partvidékén, a Tóhoku régióbeli Szendai várostól nem messze következett be 2011. március 11-én. A természeti csapás több ezer áldozatot követelt.

A kutatócsoport, amely elemzését az Epilepsia című folyóiratban tette közzé, a 2011-es adatokat összevetette a megelőző három év bejegyzéseivel. A kórlapok azt mutatták, hogy 2008 január 14-e és május 15-e között összesen 11, 2009-ben 7, 2010-ben pedig csupán 4 beteg került a keszennumai kórházba agyvérzés miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Nincs pénze koronavírus-tesztre, ezért nem látogathatja meg a tízéves kisfiát

Nincs pénze koronavírus-tesztre, ezért nem látogathatja meg a tízéves kisfiát

Galacsinná gyűrte a vonat a kocsit, amelyből épp csak ki tudott ugrani a sofőrje – fotók

Galacsinná gyűrte a vonat a kocsit, amelyből épp csak ki tudott ugrani a sofőrje – fotók