szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar médiaszabályozást kifogásolta az Európai Bizottság digitális területért, a többi között a médiáért is felelős tagja hétfőn Brüsszelben. Neelie Kroes azon a tájékoztatón szólalt fel, amelyen a bizottság felkérésére készített, az uniós médiaszabadságot vizsgáló jelentést ismertették. A mintegy 50 oldalas dokumentum, amelyet független szakértők állítottak össze, nem tér ki külön egy-egy tagországra, így konkrétan Magyarországot sem említi.

A holland politikus az újságírók szűk körének tartott beszélgetésen azt mondta: a magyarországi helyzet volt az egyik fő oka annak, hogy felkérte a független szakértőket a jelentés elkészítésére. Hozzátette: a jelentés célja csupán az, hogy elvi vitát indítson a média uniós szintű szabályozásának lehetőségéről.

A Klubrádióval kapcsolatos, illetve az arra vonatkozó kérdésre, hogy miért nem nevez meg a jelentés konkrét országokat, a biztos azt válaszolta: a dokumentum célja nem az, hogy ujjal mutogasson egyes országokra. Közölte: a brüsszeli testület továbbra is érdeklődéssel figyeli a Klubrádió ügyét.

"Biztosíthatom önöket arról, hogy nem hagyjuk annyiban az ügyet" - fogalmazott Kroes, aki szerint naivitás azt gondolni, hogy ha valaki nem teljesít megfelelően, de a neve nem szerepel egy jelentésben, akkor megfeledkeznek róla. "Nem vagyok elégedett, továbbra sem vagyok elégedett" - jelentette ki a konzervatív liberális politikus a magyar médiaszabályozásról és annak módosításairól alkotott véleményét firtató kérdésre.

Vaira Vike-Freiberga korábbi lett államfő, a szakértői csoport elnöke azt mondta, hogy ha az európai médiarendszer egészét áttanulmányozták volna, és minden tagállamot kipellengéreznek, akkor a jelentés nem 50, hanem 500 oldalas lenne, és a dokumentum összeállításához még legalább egy évre lett volna szükség. A bizottság 15 hónappal ezelőtt kérte fel a Freiberga-bizottságot az európai médiapiac szabadságának értékelésére.

Neelie Kroes szerint azért volt szükség erre a jelentésre, mert világossá vált, "valamit tenni kell, hogy van pár komoly gond Európában".

"Az Európai Uniónak többnek kell lennie ezen a területen, mint erkölcsi iránytűnek, mint egy szervezetnek, amely ujjal mutogat a szabályszegőkre. Több jogi eszközre van szükség a hetes cikkelynél" - utalt a bizottság alelnöke az uniós szerződésre, amelynek hetes cikkelye kimondja: ha egy tagállam súlyosan megsérti az EU alapértékeit, akkor szavazati joga felfüggeszthető a tanácsban. 

Bizottsági tisztségviselők hosszú ideje sürgetik, hogy az uniós intézmények eszköztárába kerüljön bele olyan büntetőintézkedés, amely a hetes cikkelynél kevésbé radikális, viszont emiatt gyorsabban bevethető.

A jelentés szerint minden tagállamban olyan független médiatanácsnak kellene létrejönnie, amelynek összetétele tükrözi az ország társadalmi és kulturális összetételét, a kinevezéseknek pedig átlátható módon, a fékek és ellensúlyok rendszerének megtartásával kellene megtörténniük. Ezek a médiatanácsok médiafelügyeleti hatóságként működnének, Európa-szerte elfogadott mércék alapján, és hogy ez utóbbi biztosított legyen, működésüket az Európai Bizottság ellenőrizné.

A dokumentum egyik ajánlása szerint csak olyan médiaszervezet juthatna közpénzhez, amely viselkedési, etikai kódexét a közönség számára egyszerű módon, például honlapján elérhetővé teszi. A jelentés arra is kitér, hogy médiaszervezetek közpénzhez kizárólag diszkriminációmentes, objektív és nyilvános feltételek alapján kellene, hogy hozzájuthassanak. 

A köztulajdonban lévő médiában a jelentés szerint szigorú szabályokat kellene alkotni, amelyek kiküszöbölik a kormányzati befolyást, szavatolják a belső sokszínűséget, valamint a közmédiumot egy minden érintettet képviselő, független testület felügyelete alá rendelnék.

Emellett a dokumentum azt is megemlíti, hogy minden tagállamnak törvénybe kellene foglalnia az újságírók forrásainak védelmét, amelyet csak bírói utasításra, az ország alkotmányával összhangban lehetne felfüggeszteni. A jelentés hangsúlyozza, hogy az újságíróknak nemcsak jogaik vannak, hanem kötelezettségeik is, ezért kötelesek pontos információkat szolgáltatni, és írásaikért, alkotásaikért felelősséget vállalni.

"A média szabadsága a demokrácia abszolút elengedhetetlen pillére" - szögezte le Vaira Vike-Freiberga.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szennyezés miatt hív vissza egy sajtot a Lidl

Szennyezés miatt hív vissza egy sajtot a Lidl

Átalakítják a Margit körutat is

Átalakítják a Margit körutat is

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben