szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bemutatta parlamenti képviselő- és szenátorjelöltjeit a Mario Monti olasz ügyvezető kormányfő vezette választási szövetség és a balközép Demokrata Párt, miközben a jobbközép Szabadság Népében az utolsó pillanatig folyik a harc a mandátumokért. A képviselők és szenátorok nevét tartalmazó listákat hétfő estig kell benyújtani a pártoknak.

Négyszáz parlamenti és tartományi jelölttel indul a februári választásokon a centrumerők választási szövetsége. A képviselői, szenátori, tartományi és önkormányzati székekre pályázókat Mario Monti vasárnap mutatta be a Bergamo városából indult választási körútja elején.

A Monti-lista jelöltjei között a decemberben lemondott szakértői kormány több minisztere szerepel: Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség elnöke, volt integrációs miniszter és Enzo Moavero Milanesi volt EU-s miniszter. A hétfői olasz napilapok hangsúlyozták, hogy a Monti-lista első számú támogatója, Luca Cordero di Montezemolo, a Ferrari és a Jövő Olaszországa mozgalom elnöke nem indul a választásokon, de továbbra is a "háttérből segíti" a pártot.

A Demokrata Párt internetes honlapján közölte parlamenti jelöltjei névsorát, hangsúlyozva, hogy a 38 listavezetőből 15 nő. Pierluigi Bersani főtitkár úgy kommentálta Monti kampányát, hogy "a volt kormányfő felülről tekint mindenre, én viszont az emberek szemébe szeretek nézni".

"Monti azt az Európát képviseli, amely Merkel asszonynak tetszik. Nekünk Európa tetszik, nem Merkel. A költségvetési szigor nem lehet választási program" - hangoztatta Massimo D'Alema, a demokraták elnöke egy hétfői tévéinterjúban.

Az újságok szerint a Szabadság Népének listája az utolsó percig alakul, miután Silvio Berlusconi a "nem szalonképes", vagyis az elítélt vagy ügyészi vizsgálat alatti jelöltek kizárásáról döntött. Az érintettek azonban fellázadtak. Nicola Cosentino korrupcióval gyanúsított campaniai koordinátor pártszakadással fenyegetett, ha nem kap parlamenti jelölést.

A Corriere della Sera című napilap szerint a római képviselőházban a Demokrata Párt erős többsége várható, a tartományi alapon elosztott szenátusi mandátumok aránya azonban továbbra is bizonytalan.

Öt tartományon múlik minden: Lombardián, Venetón és Szicílián, ahol minimális különbséggel a Szabadság Népe vezet, Puglián és Campanián, ahol a Demokrata Párt áll nyerésre. Itt pár százalék is döntő lehet: Lombardiában a választások győztese 27 szenátusi helyet szerez, a második befutó 13-t, Szicíliában az első 14-t, a második párt 5-t.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Mihály bizottságot alapítana a fenntartható gazdaságfehéredésért

Varga Mihály bizottságot alapítana a fenntartható gazdaságfehéredésért

Kalocsai gyerekotthon lakóival foglalkozik egy korábban szexuális zaklatással megvádolt pap

Kalocsai gyerekotthon lakóival foglalkozik egy korábban szexuális zaklatással megvádolt pap

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?