szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mikroorganizmus-populációkat, köztük baktériumokat találtak tudósok a troposzférában, a Föld légkörének legalsó rétegében, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik.

A szakemberek véleménye szerint jelenlétük szerepet játszhat a jég kialakulásában, ami viszont hatással lehet az időjárás, a klíma alakulására.

Egyelőre nem tudni, hogy ezek a mikroorganizmusok eleve jelen vannak-e a troposzférában - amely a Föld felszínén kezdődik és 10 kilométer magasságig tart a sarkköröknél, illetve 16-18 kilométer magasságig a trópusi területek fölött -, vagy a Föld felszínéről kerültek oda.

"Nem számítottunk arra, hogy ilyen sok mikroorganizmust fedezünk fel a troposzférában, amelyet az élet szempontjából kőkemény környezetnek tartunk. A legkülönfélébb mikroorganizmusok fordulnak elő a rétegben, bár a baktériumfajok közül nem található meg az összes" - hangsúlyozta Kostas Konstantinidis, a Georgiai Műszaki Egyetem professzora, a maga nemében első ilyen jellegű tanulmány vezető szerzője.

A tanulmányt az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata (PNAS) online kiadásában tették közzé. A mikrorganizmusokat a trópusi hurrikánokról az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) által gyűjtött levegőmintákban azonosították. A NASA GRIP-programjának keretében a trópusi viharokkal összefüggésben álló alacsony és magas légköri légáramlásokat vizsgálják. 

A mintákat egy DC-8-as repülőgép segítségével - a fedélzeten elhelyezett filterrendszeren keresztül - gyűjtötték a Karib-tenger térségében és az Atlanti-óceán fölött a 2010-es Earl és Karl hurrikánok kialakulása előtt, alatt és utána. A filtereket később géntechnológiával, köztük polimeráz láncreakcióval és génszekvenálással elemezték, ez tette lehetővé a mikroorganizmusok felfedezését. 

Az óceán légköréből származó mintákban főleg tengeri baktériumokra leltek, míg a többiben zömmel szárazföldi mikroorganizmusokat találtak. A kutatók szerint az eredmény erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a hurrikánoknak jelentős hatásuk van a mikroorganizmus-populációk dinamikájában és elterjedésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd

A GPS-t követte a Dunába hajtó sofőr, azt hitte, hogy lesz ott egy híd

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Újabb alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült