szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lulzim Peci svédországi nagykövet lesz Koszovó szerbiai képviselője. A tervek szerint hamarosan Belgrád is hasonló lépést tesz egy pristinai összekötő iroda létrehozása ügyében.

Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök uniós közreműködéssel december elején Brüsszelben állapodott meg arról, hogy összekötő irodát nyitnak egymás fővárosában. Ez látványos előrelépést jelent, mivel Szerbia nem ismeri el önálló országként egykori tartományát, Koszovót.

A miniszterelnöki szinten kialakított formula ugyanakkor - szerb nyomásra - nem szól arról, hogy az összekötő iroda és az összekötő tisztségviselő diplomáciai státust kapna. A megállapodásnak megfelelően a belgrádi EU-delegáció, illetve a pristinai EU-iroda adja a missziók működtetéséhez szükséges helyiséget.

Peci kinevezését a koszovói elnökségnek még meg kell erősítenie - mondta Artan Behrami külügyi szóvivő kedden Pristinában az AFP francia hírügynökségnek.

Uniós közvetítéssel az EU-csatlakozási tárgyalások gyors megkezdésében reménykedő Szerbia és Koszovó már több megállapodást kötött, amelyek jelentőségét főként az adja, hogy megkönnyíti a mindennapi életet elsősorban a koszovóiak számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Szlávik János szerint nem szabad fanyalogni, amiért egy oltóanyag keletről származik

Egy magyar cégtől vásárol repülőket Nigéria hadserege

Egy magyar cégtől vásárol repülőket Nigéria hadserege

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál

Csütörtökön kezdődik a Sundance Filmfesztivál