szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegy hónappal a toulouse-i és montaubani lövöldözések után a francia rendőrség őrizetbe vett két személyt, akikről azt feltételezik, hogy a radikális iszlamista elkövető tettestársai voltak - közölték szerdán rendőrségi források.

A 28 és 30 éves férfit "szigorú megfigyelés után" kedden hajnalban tartóztatták le Toulouse-ban. Mindketten a 23 éves iszlamista Mohamed Merah ismeretségi körébe tartoztak.

Merah március 11-e és 19-e között hét embert ölt meg Toulouse-ban valamint az onnan nem egészen 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylőt március 22-én lelőtték a kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

A rendőrség szeretné tudni, vajon Merah tényleg egyedül hajtotta-e végre a gyilkosságokat, ahogy azt a kommandósoknak állította, miután körbevették a lakását.

Manuel Valls belügyminiszter kedden Brüsszelben azt mondta: "a magányos farkas híres teóriája nem állja meg a helyét Merah esetében". A három lelőtt katona hozzátartozói, akiket szerdán fogad a belügyminiszter, szintén nem hisznek abban, hogy a sorozatgyilkosságot egyetlen személy hajtotta végre.  

Az ügyben eddig az elkövető egyik bátyját, a 30 éves Abdelkadert vádolták meg bűnrészességgel. Decemberben a rendőrség őrizetbe vett egy másik állítólagos tettestársat, de a férfit végül vádemelés nélkül elengedték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor