szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilencvenöt ember fertőződött meg hepatitis C vírussal egy északkelet-kínai magánrendelőben, minden valószínűség szerint újból felhasznált injekciós tűk miatt - jelentette kedden a kínai média.

Az érintett Tungkang város közegészségügyi hatósága egy január végi bejelentés nyomán kezdte meg 120, a rendelőben járt beteg vizsgálatát, akik közül 95 esetében merült fel a gyanú, hogy megfertőződtek a veszélyes vírussal.

A hatóság közleményében nem zárta ki, hogy orvosi szabálytalanság, hanyagság okozta a fertőzéseket.

Tavaly év elején több mint 200 fertőzöttet jelentettek a dél-kínai Kuangtung tartományból. Az első eseteket még 2010-ben fedezték fel. Az érintettek ugyancsak arra gyanakodtak, hogy annak idején a járási orvosi rendelőben fertőződtek meg újrahasznált injekciós tűktől.

2011-ben egy közép-kínai városban több mint 160-an fertőződtek meg fertőtlenítés nélkül használt injekciós tűktől.

A hepatitis C vírus többnyire fertőzött vérrel vagy szexuális úton terjed; a fertőzés krónikus májgyulladást, májzsugort okozhat, illetve májrákkal végződhet, de a vírus megél a nyiroksejtekben is, továbbá ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is előidézhet.

A legtöbb fertőzött a világon Kínában található, egyre növekvő számukat körülbelül 45 millióra teszik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ismert fertőzöttek száma a Földön 170 millió körül van. Az Európai Unióban körülbelül ötmillió fertőzött él, becslések szerint 80 százalékuk vírushordozó, de nem beteg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett