szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tömegtüntetés volt Egyiptom több északi városában pénteken. A felvonulók azt követelték, hogy Mohamed Murszi elnök teljesítse a két éve kezdődött forradalom céljait, és elutasították az iszlamista körök uralmát.

Kairóban a főváros több pontjáról indultak zászlókat lengető csoportok dobszóra menetelve a rendszerellenes megmozdulások hagyományos központja, a Tahrír tér felé. Sokan azt kiabálták, hogy bukjon meg a rendszer, mások "bűnözőnek" titulálták a belügyminisztert. A téren Murszit és a mögötte álló Muzulmán Testvériséget elítélő feliratokat feszítettek ki.

A tüntetők elszántságát fokozta, hogy radikális muzulmán vallási vezetők a héten halálos ítéletet mondtak ki ellenzéki vezetőkre. Az elnöki hivatal ezt elítélte, és a "fatvák" kiadását terrorizmusnak minősítette. 

Hasonló tüntetések voltak Alexandriában, Port-Szaídban és a Szuezi-csatorna több más városában. Néhány helyen a rendőrség könnygázt vetett be, de halálos áldozatról nem érkezett jelentés. 

Az állampolgárok mozgósítására 38 baloldali és liberális ellenzéki formáció adott ki felhívást, nemzeti egységkormányt, az iszlamista alkotmány megváltoztatását és a bírói függetlenség megőrzését követelve.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek