szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meteorit csapódott be péntek reggel az oroszországi Cseljabinszk körzetében. Az égen átsuhanó tűzcsóváról több felvétel is született, sőt, olyan videó is van, ahol a becsapódást is hallani.

A meteorit helyi idő szerint péntek reggel 9 óra 20-kor jelent meg az égen a Moszkvától 1400 kilométerre a kahaz határhoz közeli Cseljabinszk körzetében. Az első információk szerint a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegeiben átvonuló meteoritfelhő okozott gondot.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivőhelyettese azonban később közölte, nem meteorfelhő, hanem egy meteor hullott le és robbant szét a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegeiben pénteken Oroszországban, az Urál-hegység körzetében. 

A jekatyerinburgi csillagvizsgáló közlése szerint a Cseljabinszki és a Szverdlovszki terület, valamint Baskírföld és a Volga folyó középső és alsó szakaszánál elterülő vidék fölött haladt át a meteor.

A meteorit komoly pusztítást vitt végbe: tetőket zúzott be, ablakokat tört be a robbanás, a belügyminisztérium szóvivője szerint pedig egy cink gyár is összeomlott. Az orosz belügyminisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint több mint ötszáz ember sérült meg, többségüket üvegszilánkok sebezték meg. A háttérsugárzási szint nem változott.

Az orosz hatóságok közlése szerint összesen 524 ember sérült meg a meteorit becsapódásának következményeként, közülük 82-en gyerekek és két embert az intenzív osztályon ápolnak.

A Cseljabinszki régióban létrehozott operatív stáb közlése szerint a meteor egy darabja Cseljabinszk várostól nyugatra, Csebarkuljtól egy kilométerre, egy víztározóba csapódott be. Cseljabinszkban jelentősen megrongálódott a Dél-Uráli Állami Egyetem épülete. Egy iskolában diákokat sebesítettek meg a betört ablakok szilánkjai.

A Russia Today orosz hírportál meg nem erősített forrásokra hivatkozva azt írja, a meteoritot egy légvédelmi egység megsemmisítette, a darabjai pedig 20 kilométeres körzetben szóródtak szét.

Kattintson galériánkért!
©

Egy időre az internet és a mobiltelefonok is leálltak, a cseljabinszki irodaházakat pedig kirürítették. A becsapódás miatt iskolás gyerekek is megsérültek a kitört ablakok miatt, a hatóságok pedig arra kérték a helyieket, hogy inkább vigyék haza gyerkekeiket az iskolából.

Mivel rengeteg ablak betört, ezért komoly gondot okoz a lakások fűtése, Cseljabinszkban ugyanis jelenleg körülbelül -6 fok van. A helyi kormányzó szerint a legfontosabb, hoyg a fűtési rendszer továbbra is működjön. A kormányzó azt ígérte, néhány napon belül úrrá lesznek a helyzeten.

A Moszkvai Állami Egyetem egyik tudósa azt mondta, a meteoritot valószínűleg azért nem érzékelték a műszerek, mert a Nap irányából jött. Egy másik tudós azt mondta, egy körülbelül egy méter átmérőjű, néhány tonnás meteorról lehetett szó, amely az atmoszférába érve darabokra tört, majd úgy repült tovább.

Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium munkatársa a Rosszija 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy szerinte a meteor több tíz tonnás lehetett, és darabjai több tíz kilométeres körzetben szóródhatnak szét a földön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Kínában állítják: már majdnem teljesen helyreállt a légi közlekedés

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Már meg is jelent a kormányhatározat, amivel többek közt kínai vakcinát is vehet a kormány

Már meg is jelent a kormányhatározat, amivel többek közt kínai vakcinát is vehet a kormány