szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iráni hatóságok elkobozzák a Buddha-szobrokat a teheráni üzletekből, hogy megállítsák a buddhizmus terjedését az országban - áll az Arman című független napilap vasárnapi számában.

Irán régóta küzd a nyugati befolyást megtestesítő tárgyak, például a Barbie babák ellen, de úgy tűnik, ez most az első eset, amikor a hatóságok Keletről származó jelképek ellen is fellépnek.

Az újság idézte Szaíd Dzsáberi Anszárit, az iráni kulturális örökség védelmének egyik illetékesét, aki a "kulturális invázió" jelképének nevezte a Buddha-szobrokat. Mint mondta, a hatóságok nem fogják megengedni egy konkrét hit ilyen tárgyak általi terjesztését. Anszári nem közölte, eddig hány Buddhát koboztak el, de azt jelezte, hogy a "tisztogatás" folytatódik.

Vannak irániak, akik csak otthonuk vagy autójuk díszítésére vásárolnak Buddha-szobrokat. Azok többsége egyébként Kínában készül, és a Perzsa-öböl iráni szabadkereskedelmi övezetein keresztül jut be az országba. "Ahogy én látom, a vevőket nem érdekli a buddhizmus, csak dísznek veszik ezeket" - mondja Reza Szanai, aki ilyen szobrokat árul boltjában.

Az iráni alkotmány értelmében a keresztény és zsidó hit, valamint a zoroasztrizmus elismert vallás az iszlám mellett, amely utóbbi az ország hivatalos vallása. A törvény azonban kimondja, hogy általában minden nem-muzulmán jogait tiszteletben kell tartani. Vannak iszlamisták, akik semmilyen szobor készítését nem támogatják, mert azt bálványok terjesztésének tekintik, 2010-ben neves iráni személyiségeket ábrázoló szobrok tűntek el Teherán utcáiról és tereiről. A feltevések szerint ez egy olyan - meg nem nevezett, az iszlámot szigorúan értelmező - csoport műve volt, amely tiltja az emberábrázolást a művészetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!