szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Napokra letiltották a kínai mikroblogokról a kínaiak tízmilliói által követett Kaj Fu-lit, a Google Kína korábbi elnökét, miután kritizálta a kínai vezetést és az internetet érintő cenzúrát.

Az idén 52 éves, a 2012-es év legbefolyásosabb bloggerének kikiáltott és a tömegek által kedvelt, közvetlen stílusú Kaj Fu-lit három napra tiltották le a mikroblogokról. Erről az üzletember-blogger a Kínában blokkolt Twitteren adott hírt a hétvégén.

A Sina mikroblogon 30 millió, a Tencent mikroblogon 24 millió követővel rendelkező Kaj Fu-li letiltásának híre egy nap alatt elterjedt a kínai interneten. Okáról ugyan maga a blogger nem nyilatkozott, de a kínai mikroblogolók egyöntetű véleménye szerint szókimondása miatt "hallgattatták el" időlegesen, hiszen az elmúlt hetekben többször bírálta a központi vezetés által gyakorolt cenzúrát.

Kaj az elmúlt napokban egyebek között a Zsenmin Zsipao központi pártlap által felállított és az adófizetők pénzéből üzemeltetett Csiko (Jike) keresőmotor központi finanszírozásának szükségességét kérdőjelezte meg. Az annak elnökéül kinevezett Teng Ja-ping korábbi olimpiai pingpongjátékos bajnok üzleti ügyekhez való hozzáértését is firtatta, hangsúlyozva, hogy a kínai minta után akár az úszó Michael Phelps is lehetne a Google vezérigazgatója.

Kevéssel ezelőtt az internet szigorú cenzúrázásának értelmetlenségéről értekezett. Január végén a cenzorok által tavaly törölt mikroblogbejegyzéseit posztolta újra, összesen 78-at, azt néhány óra alatt több ezren továbbítottak, vagyis így akár több százezren is olvashatták a cenzúrán egyszer már fennakadt üzeneteket. 

Bár magát a feladót napokra eltiltották a bejegyzésektől, Kaj Fu-li  Twitteres üzenetét szintén sokan továbbították a Sinán, elítélve a cenzúrát, egyetértve a Google-vezérrel. A Twitteren Kaj Fu-li még Hszi Csin-ping kínai elnök múlt hetekben sokat hangoztatott mondatát is közzétette, miszerint a Kínai Kommunista Pártnak meg kell tanulnia szembesülni az éles kritikával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Eltiltotta a tanítástól örökre a bíróság a szexuális zaklatással vádolt tanárt

Joe Biden letette a hivatali esküt - kövesse velünk élőben az elnöki beiktatást

Joe Biden letette a hivatali esküt - kövesse velünk élőben az elnöki beiktatást