szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Árkartell miatt rekordösszegű, csaknem félmilliárd jüanos büntetést kell fizetnie Kína két legnagyobb likőrgyártójának - írta a Shanghai Daily napilap.

A luxuslikőrjeiről híres, piacvezető Moutai vállalatnak 247 millió jüant (1 jüan=35 forint), a piac második legnagyobb szeletét magának tudó Wuliangye cégnek 202 millió jüant kell fizetnie jogellenes gyakorlatáért. A két cég viszonteladói számára egy alsó értékesítési határt szabott, ezzel vétve a kínai versenyjogi szabályok ellen. Hogy a szabályszegéssel pontosan mekkora összegű profitra tett szert a két cég, azt nem lehet tudni, ám az eset súlyát mutatja, hogy a szabályozó hatóság soha nem szabott még ki ekkora bírságot ármanipulálás miatt.

A piac több mint 45 százalékát magáénak tudó Moutai vállalat az elmúlt hónapokban többször is az újságok címlapjára került. Tavaly, év végén hamis likőr gyártásával vádolták meg, majd a központi vezetésnek, a luxustermékeket a hivatalos fogadásokról kitiltó kampányának középpontjában találta magát. Mindezek ellenére a cég 2012-re a 2011-es profitjának megduplázását jósolja, vagyis legalább 17,6 milliárd jüanos nyereségre számít. A piac 30 százalékát birtokló Wuliangye ugyancsak jó évet tudhat maga mögött: a vállalat 54-59 százalékos profitnövekedést prognosztizál, vagyis tavalyi teljesítménye után 9,5-9,8 milliárd jüant tehet zsebre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Beidézték a rendőrségre a külügy elé jachtparkolót festő momentumost

Beidézték a rendőrségre a külügy elé jachtparkolót festő momentumost

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar