szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miközben Barack Obama elnök és a kongresszusi vezetők pénteken még egy kísérletet tesznek a megegyezés híján március 1-jén automatikusan életbe lépő büdzsécsökkentés ügyében, a felek egymást hibáztatják a várható kudarc miatt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig arra figyelmeztetett, hogy a megszorítás lelassítja majd az amerikai és a világgazdaság növekedését.

Obama elnök péntek reggel a Fehér Házban fogadja a kongresszusi republikánus vezetőket, de az elemzők egybehangzó vélekedése szerint csekély az esély a sikerre. Ez lesz az ellenérdekelt felek első ilyen magas szintű hivatalos találkozója az automatikus költségvetési megszorítások kérdésében. Az elnök és a vezető ellenzéki törvényhozók eddig csak egy hétperces megbeszélést szenteltek a témának egy szerdai eszmecserén a kongresszus épületében.  

Obama a hiányt a megszorítások mellett a leggazdagabb amerikaiaknak és az egyes cégeknek (gáz- és olajvállalatoknak, fedezeti alapoknak és agrárvállalkozásoknak) nyújtott adókedvezmények eltörlésével szeretné csökkenteni, a republikánusok viszont nem kívánnak új adókba belemenni. Arra hivatkoznak, hogy az év elején, a "pénzügyi sziklaszirt" elkerüléséről kötött megállapodás keretében elfogadták, hogy 10 év alatt 600 milliárd dollárral emeljék az adóterheket.

A The Washington Post a találkozóval kapcsolatban csütörtökön azt közölte, hogy Obama elnök arra fogja kérni a republikánus vezetőket: nevezzenek meg legalább egy olyan adókedvezményt, amelynek eltörlésével támogatnák a megszorítások hatásának csillapítását. Helyi idő szerint csütörtök estig semmi sem mutatott arra, hogy a felek közelebb kerültek volna a megegyezéshez a szelektív deficitcsökkentésről, ezért pénteken életbe léphet az amerikai költségvetés tételeinek kényszerű, 85 milliárd dolláros csökkentése. A hét hónapra vonatkozó megszorítások terhét több mint felerészben a Pentagonnak kellene viselnie, a tételek fennmaradó része a többi tárca és közintézmény között oszlana meg. 

A költségvetés automatikus csökkentéséről még 2011-ben, az adósságplafon emeléséről folytatott, késhegyre menő tárgyalásokkal összefüggésben állapodtak meg a felek, abban bízva, hogy a törvénybe foglalt intézkedés ösztönző erővel hat majd a szelektív deficitcsökkentésről folytatott tárgyalásokra.

Csütörtökön John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke és Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője egyaránt a másik felet vádolta kompromisszumra való képtelenséggel. Az amerikai szenátusban a nap folyamán megbukott két, a büdzsécsökkentéssel kapcsolatos törvényjavaslat. Az egyikben a demokraták a leggazdagabbak adókedvezményeit próbálták meg csökkenteni, a másikban a republikánusok nagyobb rugalmassággal kívánták felruházni az elnököt a megszorítások végrehajtásában.

William Murray, az IMF szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a washingtoni politikai zsargonban sequester (lefoglalás) néven emlegetett automatikus költségvetési megszorítás elkerülhetetlennek látszik, ezért a valutaalap kénytelen lesz felülvizsgálni az Egyesült Államokra vonatkozó növekedési előrejelzését. Az IMF várhatóan legkevesebb 0,5 százalékponttal csökkenti majd a 2013-ra jósolt 2 százalékos növekedési adatot, ha a büdzsécsökkentést maradéktalanul végrehajtják.

Az NBC és a The Wall Street Journal szerdán közzétett közvélemény-kutatása szerint egyébként az amerikaiak 53 százaléka támogatja a tervezett vagy az annál nagyobb mértékű költségvetési megtakarításokat. Az Egyesült Államok államadóssága 16,6 trillió dollár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben