szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A svájciak a vasárnapi referendumon nagy arányban megszavazták az otthoni vagy külföldi tőzsdéken jegyzett svájci cégek vezetőinek mértéktelen javadalmazását tiltó népi kezdeményezést a fő svájci közvélemény-kutató intézet, a gfs.bern adatai szerint.

A közétett előrejelzések azt mutatják, hogy a szavazásra jogosultak 32 százaléka voksolt, és a résztvevők mintegy 68 százaléka mondott igent a referendum alapjául szolgáló iniciatívára, az azt indító vállalkozóról elnevezett Minder-kezdeményezésre - közölte Claude Longchamp, a gfs.bern vezetője az SRF köztévében.

"Nagyszerű nap ez a részvényeseknek" - jelentette ki az RTS tévében Dominique Biedermann, a 141 nyugdíjalapot képviselő szervezet, az Ethos alapítvány igazgatója. A "névadó" Thomas Minder cégvezető és szenátor, akit szintén az RTS kérdezett, azt mondta, "nincs meglepve", s véleménye szerint "a nép ügy döntött, erőteljes jelzést küld az igazgatótanácsoknak, a Szövetségi Tanácsnak (kormány) és a parlamentnek".

"A svájciaknak elegük lett - mondta a BBC tv-ben Edouard Dommen genfi közgazdászprofesszor. - Az emberek tudják, hogy ez az átverés az ő kontójukra történik." A Minder-kezdeményezés szövege szerint "rögzíteni kell a határokat a tőzsdén jegyzett vállalatoknál, hogy azok a jövőben ne fizethessenek túlzott jövedelmeket felső vezetőiknek". Ennek érdekében három fő rendelkezést indítványozott:

Az igazgatótanácsi tagok megbízatását egy évre korlátozzák, tiltsanak meg bizonyos juttatásokat, például a köznyelvben "aranyozott ejtőernyőnek" nevezett végkielégítéseket és a cégvásárlásokért adott prémiumokat. Továbbá azt, hogy az igazgatótanács és a vezetőség díjazását a részvényesek közgyűlése hagyja kötelezően jóvá, ahol a részvényesek évente szavazhatnak az igazgatótanács és a vezetés tagjainak rendelkezésére bocsátott összegekről. Aki pedig nem tartja magát e szabályokhoz, az akár három évig terjedő börtönnel és "évi jövedelmének akár hatszorosát elérő pénzbírsággal" legyen büntethető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt

A Honvédkórház orvosa szerint egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba a koronavírus miatt

300 ezer magyar keres munkahelyet magának

300 ezer magyar keres munkahelyet magának

Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsdét

Tőzsdére viszik a Budapesti Értéktőzsdét