szerző:
MTI

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök "népét szolgáló mártírként, az emberi és a forradalmi értékek védelmezőjeként" méltatta az elhunyt venezuelai elnököt, Peking szerint a kínai nép barátja volt Chávez, de Putyin orosz elnök is talált szép szavakat.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök "népét szolgáló mártírként, az emberi és a forradalmi értékek védelmezőjeként" méltatta szerdán az előző nap elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnököt. Iránban országos gyászt hirdettek szerdára.

Az iráni államfő Venezuelának küldött részvéttáviratában – amely olvasható az államfői hivatal honlapján – "gyanús betegségnek" nevezte a rákot, amelyben Chávez hosszú szenvedés után meghalt. Az IRNA hírügynökség jelentése szerint elképzelhető, hogy Ahmadinezsád elutazik a pénteki temetésre.   

Magasztos szavakkal búcsúzott az iráni elnök

"Hugo Chávez neve ismert minden nemzet előtt, megtestesítője a tisztaságnak, a kedvességnek, a bátorságnak. Odaadóan és fáradhatatlanul szolgálta népét, különösen a szegényeket és azokat, akiket megsebzett a gyarmatosítás és az imperializmus. Nincs kétségem afelől, hogy (Chávez) az erényes Jézus és a tökéletes Ember oldalán fog újra eljönni" – írta az iráni elnök, utalva a legjelentősebb síita irányzatnak, a tizenkettes vagy imámita síizmusnak arra a hiedelmére, amely szerint a 12. imám, a 7. században élt és eltűnt Mahdi Krisztussal együtt tér vissza a Földre, hogy megmentse a világot, és elhozza a békét.

©

Venezuela Irán legjelentősebb latin-amerikai szövetségese. A két nyíltan Amerika-ellenes ország az utóbbi években jelentősen fejlesztette gazdasági, politikai és katonai kapcsolatait, bár a Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az együttműködés szintje a valóságban elmaradt a szóban hangoztatottnál.

Putyin is nagyra értékelte

Vlagyimir Putyin szerint Hugo Chávez kiemelkedő vezető és Oroszország közeli barátja volt – áll a Kreml honlapján szerdán elhelyezett méltatásban. "Nem mindennapi, erős ember volt, aki a jövőbe tekintett, és mindig magasra tette saját magának a mércét" – idézik az orosz államfő részvéttáviratát. 

©

"Vlagyimir Putyin nagyra értékelte a venezuelai vezető erőfeszítéseit, amelyeknek köszönhetően megteremtették az orosz-venezuelai partnerség szilárd alapjait, intenzív politikai kapcsolatokat alakítottak ki, és nagyszabású humanitárius és gazdasági projekteket indítottak el" – olvasható a Kreml honlapján. Az orosz államfő azt is kifejtette: meggyőződése, hogy ezen az úton kell haladniuk tovább, erősítve és fejlesztve Oroszország és Venezuela kapcsolatait.

Venezuela Oroszország fontos gazdasági-politikai partnere. A két ország között 2001-ben haditechnikai, 2008-ban pedig energetikai együttműködésről született megállapodás.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok alapvetően a Gazpromot és a Rosznyeftyet, a két nagy orosz állami céget is magába foglaló úgynevezett Nemzeti Kőolaj-konzorcium tevékenységét jelentik. Az orosz cégek részt vesznek a venezuelai kőolaj- és földgázkincs kiaknázásában. 2011-ben a Gazprom lehetőséget kapott a Venezuelai-öbölben található földgázlelőhely feltárására.

A gazeta.ru orosz hír-és elemző oldal közlése szerint a venezuelai államfő temetésén Igor Szecsin, a Rosznefty orosz állami kőolajcég elnöke Vlagyimir Putyin különmegbízottjaként vesz majd részt. Rajta kívül Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter és Szergej Csemezov, a Rosztyehnológija állami cég vezérigazgatója is ott lesz a pénteki szertartáson – tájékoztatott Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője.

©

Az Argumenti i Fakti című orosz lap közlése szerint Venezuela a tavalyi és az idei megrendeléseket tekintve India után Oroszország második legnagyobb fegyvervásárlójává léphet elő. Mihal Beljat orosz külpolitikai szakértő az újságnak elmondta: 3,2 milliárd dollár értékű exportról van szó, de úgy vélte, hogy a Hugo Chávez utáni venezuelai vezetés csökkentheti az orosz fegyverek vásárlását.

A kínai emberek jó barátja

Mély részvétét fejezte ki Hugo Chávez venezuelai elnök halála miatt Kína államelnöke, Hu Csin-tao és Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára – tájékoztatott a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán. "Chávez elnök Venezuela kiemelkedő vezetője volt, és a kínai emberek jó barátja" – állapította meg Hua Csun-jing szóvivő, hozzátéve, hogy Chávez jelentős mértékben hozzájárult a két ország közötti baráti kapcsolatokhoz.

"A Kínai Kommunista Párt, a kínai kormány és a kínai nép nagyra értékeli ezt a régi barátságot" – fűzte hozzá Hua, s azt hangoztatta, hogy Kína kész a latin-amerikai országgal folytatni a kétoldalú, stratégiai partnerség elmélyítését. Az éves ülését tartó kínai parlament elnöke, Vu Pang-kuo ugyancsak kifejezte együttérzését venezuelai partnerének. A kínai központi televízió rövid megemlékezésben méltatta Chávezt, beszámolva életútjának fontosabb állomásairól.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egy ábra arról, mennyire keveset keresnek a magyarok

Egy ábra arról, mennyire keveset keresnek a magyarok

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon

Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon

Feltörhetetlennek hirdették, komoly biztonsági hibát találtak a Magyarországon is árult autóriasztóban

Feltörhetetlennek hirdették, komoly biztonsági hibát találtak a Magyarországon is árult autóriasztóban

14,5 milliárd forinttól eshet el Magyarország Donald Trump miatt

14,5 milliárd forinttól eshet el Magyarország Donald Trump miatt

Bekerült a Microsoft Store-ba a legendás CorelDRAW

Bekerült a Microsoft Store-ba a legendás CorelDRAW