szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök "népét szolgáló mártírként, az emberi és a forradalmi értékek védelmezőjeként" méltatta az elhunyt venezuelai elnököt, Peking szerint a kínai nép barátja volt Chávez, de Putyin orosz elnök is talált szép szavakat.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök "népét szolgáló mártírként, az emberi és a forradalmi értékek védelmezőjeként" méltatta szerdán az előző nap elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnököt. Iránban országos gyászt hirdettek szerdára.

Az iráni államfő Venezuelának küldött részvéttáviratában – amely olvasható az államfői hivatal honlapján – "gyanús betegségnek" nevezte a rákot, amelyben Chávez hosszú szenvedés után meghalt. Az IRNA hírügynökség jelentése szerint elképzelhető, hogy Ahmadinezsád elutazik a pénteki temetésre.   

Magasztos szavakkal búcsúzott az iráni elnök

"Hugo Chávez neve ismert minden nemzet előtt, megtestesítője a tisztaságnak, a kedvességnek, a bátorságnak. Odaadóan és fáradhatatlanul szolgálta népét, különösen a szegényeket és azokat, akiket megsebzett a gyarmatosítás és az imperializmus. Nincs kétségem afelől, hogy (Chávez) az erényes Jézus és a tökéletes Ember oldalán fog újra eljönni" – írta az iráni elnök, utalva a legjelentősebb síita irányzatnak, a tizenkettes vagy imámita síizmusnak arra a hiedelmére, amely szerint a 12. imám, a 7. században élt és eltűnt Mahdi Krisztussal együtt tér vissza a Földre, hogy megmentse a világot, és elhozza a békét.

©

Venezuela Irán legjelentősebb latin-amerikai szövetségese. A két nyíltan Amerika-ellenes ország az utóbbi években jelentősen fejlesztette gazdasági, politikai és katonai kapcsolatait, bár a Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az együttműködés szintje a valóságban elmaradt a szóban hangoztatottnál.

Putyin is nagyra értékelte

Vlagyimir Putyin szerint Hugo Chávez kiemelkedő vezető és Oroszország közeli barátja volt – áll a Kreml honlapján szerdán elhelyezett méltatásban. "Nem mindennapi, erős ember volt, aki a jövőbe tekintett, és mindig magasra tette saját magának a mércét" – idézik az orosz államfő részvéttáviratát. 

©

"Vlagyimir Putyin nagyra értékelte a venezuelai vezető erőfeszítéseit, amelyeknek köszönhetően megteremtették az orosz-venezuelai partnerség szilárd alapjait, intenzív politikai kapcsolatokat alakítottak ki, és nagyszabású humanitárius és gazdasági projekteket indítottak el" – olvasható a Kreml honlapján. Az orosz államfő azt is kifejtette: meggyőződése, hogy ezen az úton kell haladniuk tovább, erősítve és fejlesztve Oroszország és Venezuela kapcsolatait.

Venezuela Oroszország fontos gazdasági-politikai partnere. A két ország között 2001-ben haditechnikai, 2008-ban pedig energetikai együttműködésről született megállapodás.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok alapvetően a Gazpromot és a Rosznyeftyet, a két nagy orosz állami céget is magába foglaló úgynevezett Nemzeti Kőolaj-konzorcium tevékenységét jelentik. Az orosz cégek részt vesznek a venezuelai kőolaj- és földgázkincs kiaknázásában. 2011-ben a Gazprom lehetőséget kapott a Venezuelai-öbölben található földgázlelőhely feltárására.

A gazeta.ru orosz hír-és elemző oldal közlése szerint a venezuelai államfő temetésén Igor Szecsin, a Rosznefty orosz állami kőolajcég elnöke Vlagyimir Putyin különmegbízottjaként vesz majd részt. Rajta kívül Gyenisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter és Szergej Csemezov, a Rosztyehnológija állami cég vezérigazgatója is ott lesz a pénteki szertartáson – tájékoztatott Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője.

©

Az Argumenti i Fakti című orosz lap közlése szerint Venezuela a tavalyi és az idei megrendeléseket tekintve India után Oroszország második legnagyobb fegyvervásárlójává léphet elő. Mihal Beljat orosz külpolitikai szakértő az újságnak elmondta: 3,2 milliárd dollár értékű exportról van szó, de úgy vélte, hogy a Hugo Chávez utáni venezuelai vezetés csökkentheti az orosz fegyverek vásárlását.

A kínai emberek jó barátja

Mély részvétét fejezte ki Hugo Chávez venezuelai elnök halála miatt Kína államelnöke, Hu Csin-tao és Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára – tájékoztatott a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán. "Chávez elnök Venezuela kiemelkedő vezetője volt, és a kínai emberek jó barátja" – állapította meg Hua Csun-jing szóvivő, hozzátéve, hogy Chávez jelentős mértékben hozzájárult a két ország közötti baráti kapcsolatokhoz.

"A Kínai Kommunista Párt, a kínai kormány és a kínai nép nagyra értékeli ezt a régi barátságot" – fűzte hozzá Hua, s azt hangoztatta, hogy Kína kész a latin-amerikai országgal folytatni a kétoldalú, stratégiai partnerség elmélyítését. Az éves ülését tartó kínai parlament elnöke, Vu Pang-kuo ugyancsak kifejezte együttérzését venezuelai partnerének. A kínai központi televízió rövid megemlékezésben méltatta Chávezt, beszámolva életútjának fontosabb állomásairól.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Rejtélyes erő buktatta meg a fideszes polgármestert

Rejtélyes erő buktatta meg a fideszes polgármestert

Egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően ingyen kap síremléket Szilágyi István

Egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően ingyen kap síremléket Szilágyi István

Szerencsejátéknak minősítenék a britek a videojátékok Kinder tojásait

Szerencsejátéknak minősítenék a britek a videojátékok Kinder tojásait