szerző:
MTI

Bár kevés hivatalos részletet lehet tudni az esetről, valószínűsíthetően négy emmber halt meg egy utcai késes támadásban Kínában.

Legkevesebb négy ember meghalt és nyolc megsebesült egy késeléses támadásban az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület középső részén - közölte helyi információk alapján a South China Morning Post című hongkongi napilap pénteken.

Korla város rendőrsége egyelőre nem közölt sem a gyanúsítottról, sem az áldozatokról, sem az eseményekről részleteket. A terület kormányzatának szóvivője azonban megerősítette, hogy az eset csütörtökön a délutáni órákban történt; az ismeretlen férfi "kis késsel" Korla belvárosban támadt a járókelőkre.

A Tencent internetes portálon fellelhető fényképeken egy, a földön fekvő férfi és egy vértócsában fekvő nő látható, valamint a rendőrség helyszínelői. Az egyik mikroblog bejegyzés szerint egy férfi vitába keveredett egy női eladóval és a szóváltás fajult tettlegességig. Egy másik bejegyzés szerint a férfi három nőre támadt, majd a védelmükre kelt járókelők fahusángokkal halálra verték.

Az autonóm terület párttitkára éppen csütörtökön nyilatkozott Pekingben, a parlamenti ülésszakon arról, hogy a nagyrészt muszlim ujgur nemzetiségűek lakta Hszincsiangban "nehéz" a helyzet. Csang Csün-hszian úgy vélte továbbra is veszélyt jelent a három "gonosz erő", a szeparatizmus, a vallási szélsőség és a terrorizmus.

A hszincsiangi Kasgár városhoz tartozó Jecseng településen tavaly egy piac közelében kilenc - késsel és baltákkal felfegyverzett - férfi vaktában járókelőkelőkre támadt, közülük 13-at halálosan megsebesített. A rendőrök hét támadóval végeztek, kettőt elfogtak. 2011 júliusában szintén Kasgár városában egy hétvégi késelés-sorozat során legkevesebb 14 ember halt meg, közülük 10 szintén békés járókelő volt.

2009 júliusában a terület székhelyén Urumcsiban etnikai zavargások törtek ki, amelyek során csaknem 200 - túlnyomó részben han kínai - vesztette életét, a sebesültek száma 1700 körül volt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja

Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Hajléktalantörvény: január óta senkit sem állítottak bíróság elé

Hajléktalantörvény: január óta senkit sem állítottak bíróság elé

Könnyekig hatotta Törőcsik Marit Orbán látogatása

Könnyekig hatotta Törőcsik Marit Orbán látogatása

Curtis és Majka újra együtt a színpadon

Curtis és Majka újra együtt a színpadon

Harry herceg keresztapa lett

Harry herceg keresztapa lett