szerző:
MTI

Már április 8-án kihantolják Pablo Neruda maradványait, hogy egyértelműen tisztázzák, a Nobel-díjas chilei költő valóban rákban halt meg vagy Pinochet tábornok utasítására végeztek vele baloldali kötődése miatt.

Az exhumálásról már február 8-án döntés született, nemrég pedig az is ismertté vált, hogy áprilisban kerül sor erre. Az AFP francia hírügynökség helyi idő szerint kedden bírósági forrásokból tudta meg, hogy április 8-án lesz az exhumálás. 

Neruda halála körülményeinek kivizsgálására a chilei Kommunista Párt (PC) vezetője nyújtott be keresetet bő másfél éve. A párt - amelyhez Neruda erős szálakkal kötődött - a költő egykori sofőrjére és titkárára, Manuel Arayára hivatkozva állítja azt, hogy az írót megmérgezték és nem a rákba halt bele. Araya először a mexikói Proceso című lapnak mondta, hogy Pablo Nerudát megölték: egy orvos által beadott halálos injekció végzett vele, nem pedig a rák.  

A PC és az őket képviselő jogász nemcsak Neruda titkárának, hanem Mexikó korábbi chilei nagykövetének, Gonzalo Martínez Corbalá szavaira is támaszkodott. A diplomata - aki találkozott az íróval egy nappal a költő halála előtt - fenntartotta, hogy Neruda "nyugodtan tudott beszélgetni", minden gond nélkül sétálgatott kórházi szobájában, miközben arra készült, hogy Mexikóba megy, és ott talál biztonságra. 

Nerudának mégis kétségei támadtak, elbizonytalanodott, mert részese akart lenni népe sorsának - mondta korábban a PC jogásza, aki szerint megvan a lehetősége annak, hogy Augusto Pinochet tábornok katonai juntájának ügynökei kihasználták a lehetőséget, és megölték a őt, amíg lehetett, mert külföldön már sokkal nehezebb dolguk lett volna.

A költőt tizenkét nappal az Allende-kormányt megbuktató katonai államcsíny után halt meg. Ügyét 2011 nyarán vették fel arra a listára, amely az emberi jogok megsértésének az igazságszolgáltatás által máig ki nem vizsgált hétszáz esetét tartalmazza. A Mario Carroza különbíró által vezetett vizsgálat idén február 8-án jutott oda, hogy elrendelték az exhumálást. 

Pablo Neruda halálának hivatalos oka mindmáig a prosztatarák, amelyben évekig szenvedett. A költő 1973. szeptember 23-án halt meg egy santiagói magánklinikán. Ugyanabban a kórházban hunyt el 1982-ben Eduardo Frei Montalva kereszténydemokrata exelnök, akinek halálát a korábbi hivatalos álláspont szerint szeptikus sokk, egy 2009-es hivatalos vizsgálat szerint azonban mérgezés okozta.

A költő harmadik felesége, Matilde Urrutia mellett nyugszik múzeummá alakított háza kertjében Isla Negrában, a chilei fővárostól 120 kilométerre. Matilde Urrutia kizártnak tartotta, hogy férje gyilkosság áldozata lett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!