szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fehér füst szállt fel a vatikáni Sixtus-kápolnára szerelt kéményből - ez azt jelenti, hogy a római katolikus egyház nyolcvan év alatti bíborosai megválasztották az egyház éléről február 28-án távozott XVI. Benedek utódját. Az új pápa az argentin Jorge Mario Bergoglio lett, aki I. Ferenc néven foglalja el Szent Péter trónját - jelentették be a Szent Péter-bazilika erkélyén.

Szerda délután sikerült megválasztaniuk a pápaválasztó konklávén részt vevő bíborosoknak a február 28-án a katolikus egyház éléről távozott XVI. Benedek pápa utódját, az egyház 266. pápáját, ennek jelzésére este 7 óra után nem sokkal fehér füst szállt fel a Sixtus-kápolna tetejére erősített kéményből. A vatikáni koreográfia szerint ha a bíborosok voksolásán megszületik a döntés az új egyházfő személyéről, akkor megszólalnak a Szent Péter-bazilika harangjai is - szerdán este ez is megtörtént, sőt, Budapesten is megszólaltak a harangok.

A fehér füst láttán és a harangok hallatán a csurig megtelt Szent Péter téren óriási üdvrivalgás tört ki annak ellenére, hogy Rómában egész délután esett az eső.

A Vatikáni Rádió azt közölte, a pápaválasztó konklávé második napján, az ötödik szavazásra sikerült megválasztani az új pápát, akinek személyét a Szent Péter-bazilika erkélyén jelenti be Jean-Louis Tauran francia bíboros, a korelnök protodiakónus bíboros, aki azt mondja majd: "Habemus papam!"

A fehér füst szerda este 7 óra 6 perckor jelent meg a Sixtus-kápolnára szerelt kéményből - Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

"Dominum Giorgio Mario Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio qui sibi nomen imposuit Franciscus" - mondta Tauran latinul, ami azt jelenti, hogy az új pápa "Jorge Mario Bergoglio, a római egyház bíborosa, aki felvette a Ferenc nevet". A tömeg a bejelentés után már a "Francesco" nevet skandálta a Szent Péter téren.

I. Ferenc pápa első szavai a Szent Péter téren álló tömegnek a következők voltak: "Fratelli i sorelle, buona sera!", vagyis "testvéreim és nővéreim, jó estét!"

"Tudjátok, a konklávé kötelessége volt, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim a világ végérre mentek érte. Köszönöm a fogadtatást" - mondta az új katolikus egyházfő.

A pápa hangsúlyozta: a római egyház, a püspök és a nép kezdje meg útját a testvériség, a szeretet és az egymás iránti bizalom szellemében. "Továbbra is imádkozzunk önmagunkért, egymásért , hogy érvényesüljön ez a nagy testvériség" - mondta I. Ferenc, kifejezve reményét, hogy ez az út gyümölcsöző lesz az evangelizáció szempontjából. 

A pápa megemlékezett elődjéről, XVI. Benedekről, akiért imát mondott, és aki hivatalos vatikáni források szerint televízión kísérte figyelemmel a fehér füst felszállását, az új egyházfő megválasztásának a bejelentését, akárcsak I. Ferenc rövid beszédét. 

"Most szeretnék áldást osztani, de egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez, hogy áldja meg a püspökötöket" - mondta a Szent Péter téren összegyűlt hatalmas, meghatódott tömeg előtt az új egyházfő.

A pápa viszonylag gyors megválasztása sokakat meglepett, mivel a konklávé előtt nem tartották "biztos befutónak" egyik bíborost sem.

A pápaválasztó konklávén résztvevő 80 év alatti bíborosok kedden este és szerdán délelőtt is szavaztak az új pápa személyéről, ám mindkét alkalommal fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolnára szerelt kéményből, vagyis sikertelen volt a pápaválasztás. Szerdán délelőtt és délután is kétszer-kétszer szavaztak a bíborosok az új pápáról, a délután során azonban a bíborosoknak sikerült megválasztaniuk Szent Péter utódját.

Jorge Mario Bergoglio, azaz I. Ferenc pápa

Jorge Mario Bergoglio 1936-ban született Buenos Airesben, 1958-ban pedig belépett a jezsuita rendbe. Teológiát és filozófiát is tanult, valamint maga is tanított irodalmat, pszichológiát és teológiát. Pappá 1969-ben szentelték, volt a jezusita rend argentin tartományi főnöke is, 1998 óta pedig Buenos Aires érseke. A bíborosi rangot II. János Pál pápától kapta meg 2001-ben.

Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.

A bíborosok dékánja két kérdést tett fel megválasztása után az új egyházfőnek. Az első: elfogadja-e kánoni megválasztását? Mivel a jelölt az első kérdésre igennel válaszolt, azonnal az egyház pápája és Róma püspöke lett. A második: milyen néven lehet szólítani?

Ezt követően az új pápa átment a Sixtus-kápolnából nyíló, "könnyek kamrájának" nevezett szobába, amely nevét annak köszönheti, hogy sok pápa itt engedett szabad folyást érzelmeinek, eltöprengve feladata nagyságán. Ezután magára ölti a Vatikán saját szabója által készített fehér pápai öltözetet, amelyet a vatikáni szabó már előre elkészített S-es, M-es, és L-es méretben.

Jorge Mario Bergoglio - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A bíborosok ezután egyenként a pápa elé járulnak, leróva előtte tiszteletüket, majd csak ezután jelentik be az új pápa személyét a Szent Péter téren várakozó sokaság és a világ nyilvánossága számára. Az új pápa a Szent Péter-bazilika erkélyéről köszönti a rá várakozó híveket, és Urbi et Orbi (a városnak és a világnak szóló) áldásban részesíti őket. 

A 20. század eleje óta kilenc pápát választottak a Vatikánban, a pápaválasztó konklávék időtartama 2-5 nap között mozgott. 

A mostani pápaválasztáson a szavazásokat szerdától péntek estig rendezték volna meg, a választási folyamat pedig addig folytatódott volna a szombati imanap után, amíg kétharmados többséget nem kap valamelyik bíboros.

A szavazás alatt az egyház hercegeinek is nevezett bíborosok az éjszakákat egy vatikáni szálláson, a Szent Márta-házban töltik.

XVI. Benedeket 2005-ben a negyedik, II. János Pált 1978 októberében a nyolcadik, I. János Pált előtte 1978 augusztusában a negyedik "körben" választották pápává.

A pápaválasztás módjáról itt olvashat részletesen!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erdei Zsolt lemondott, új szövetségi kapitánya van az ökölvívóknak

Erdei Zsolt lemondott, új szövetségi kapitánya van az ökölvívóknak

A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

Végleg megszűnik a Burger King a Nyugatinál

Végleg megszűnik a Burger King a Nyugatinál