szerző:
hvg.hu

Fehér füst szállt fel a vatikáni Sixtus-kápolnára szerelt kéményből - ez azt jelenti, hogy a római katolikus egyház nyolcvan év alatti bíborosai megválasztották az egyház éléről február 28-án távozott XVI. Benedek utódját. Az új pápa az argentin Jorge Mario Bergoglio lett, aki I. Ferenc néven foglalja el Szent Péter trónját - jelentették be a Szent Péter-bazilika erkélyén.

Szerda délután sikerült megválasztaniuk a pápaválasztó konklávén részt vevő bíborosoknak a február 28-án a katolikus egyház éléről távozott XVI. Benedek pápa utódját, az egyház 266. pápáját, ennek jelzésére este 7 óra után nem sokkal fehér füst szállt fel a Sixtus-kápolna tetejére erősített kéményből. A vatikáni koreográfia szerint ha a bíborosok voksolásán megszületik a döntés az új egyházfő személyéről, akkor megszólalnak a Szent Péter-bazilika harangjai is - szerdán este ez is megtörtént, sőt, Budapesten is megszólaltak a harangok.

A fehér füst láttán és a harangok hallatán a csurig megtelt Szent Péter téren óriási üdvrivalgás tört ki annak ellenére, hogy Rómában egész délután esett az eső.

A Vatikáni Rádió azt közölte, a pápaválasztó konklávé második napján, az ötödik szavazásra sikerült megválasztani az új pápát, akinek személyét a Szent Péter-bazilika erkélyén jelenti be Jean-Louis Tauran francia bíboros, a korelnök protodiakónus bíboros, aki azt mondja majd: "Habemus papam!"

A fehér füst szerda este 7 óra 6 perckor jelent meg a Sixtus-kápolnára szerelt kéményből - Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

"Dominum Giorgio Mario Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio qui sibi nomen imposuit Franciscus" - mondta Tauran latinul, ami azt jelenti, hogy az új pápa "Jorge Mario Bergoglio, a római egyház bíborosa, aki felvette a Ferenc nevet". A tömeg a bejelentés után már a "Francesco" nevet skandálta a Szent Péter téren.

I. Ferenc pápa első szavai a Szent Péter téren álló tömegnek a következők voltak: "Fratelli i sorelle, buona sera!", vagyis "testvéreim és nővéreim, jó estét!"

"Tudjátok, a konklávé kötelessége volt, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim a világ végérre mentek érte. Köszönöm a fogadtatást" - mondta az új katolikus egyházfő.

A pápa hangsúlyozta: a római egyház, a püspök és a nép kezdje meg útját a testvériség, a szeretet és az egymás iránti bizalom szellemében. "Továbbra is imádkozzunk önmagunkért, egymásért , hogy érvényesüljön ez a nagy testvériség" - mondta I. Ferenc, kifejezve reményét, hogy ez az út gyümölcsöző lesz az evangelizáció szempontjából. 

A pápa megemlékezett elődjéről, XVI. Benedekről, akiért imát mondott, és aki hivatalos vatikáni források szerint televízión kísérte figyelemmel a fehér füst felszállását, az új egyházfő megválasztásának a bejelentését, akárcsak I. Ferenc rövid beszédét. 

"Most szeretnék áldást osztani, de egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez, hogy áldja meg a püspökötöket" - mondta a Szent Péter téren összegyűlt hatalmas, meghatódott tömeg előtt az új egyházfő.

A pápa viszonylag gyors megválasztása sokakat meglepett, mivel a konklávé előtt nem tartották "biztos befutónak" egyik bíborost sem.

A pápaválasztó konklávén résztvevő 80 év alatti bíborosok kedden este és szerdán délelőtt is szavaztak az új pápa személyéről, ám mindkét alkalommal fekete füst szállt fel a Sixtus-kápolnára szerelt kéményből, vagyis sikertelen volt a pápaválasztás. Szerdán délelőtt és délután is kétszer-kétszer szavaztak a bíborosok az új pápáról, a délután során azonban a bíborosoknak sikerült megválasztaniuk Szent Péter utódját.

Jorge Mario Bergoglio, azaz I. Ferenc pápa

Jorge Mario Bergoglio 1936-ban született Buenos Airesben, 1958-ban pedig belépett a jezsuita rendbe. Teológiát és filozófiát is tanult, valamint maga is tanított irodalmat, pszichológiát és teológiát. Pappá 1969-ben szentelték, volt a jezusita rend argentin tartományi főnöke is, 1998 óta pedig Buenos Aires érseke. A bíborosi rangot II. János Pál pápától kapta meg 2001-ben.

Állítólag ez a szerényen a háttérbe húzódó, alázatos bíboros kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor. Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.

A bíborosok dékánja két kérdést tett fel megválasztása után az új egyházfőnek. Az első: elfogadja-e kánoni megválasztását? Mivel a jelölt az első kérdésre igennel válaszolt, azonnal az egyház pápája és Róma püspöke lett. A második: milyen néven lehet szólítani?

Ezt követően az új pápa átment a Sixtus-kápolnából nyíló, "könnyek kamrájának" nevezett szobába, amely nevét annak köszönheti, hogy sok pápa itt engedett szabad folyást érzelmeinek, eltöprengve feladata nagyságán. Ezután magára ölti a Vatikán saját szabója által készített fehér pápai öltözetet, amelyet a vatikáni szabó már előre elkészített S-es, M-es, és L-es méretben.

Jorge Mario Bergoglio - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A bíborosok ezután egyenként a pápa elé járulnak, leróva előtte tiszteletüket, majd csak ezután jelentik be az új pápa személyét a Szent Péter téren várakozó sokaság és a világ nyilvánossága számára. Az új pápa a Szent Péter-bazilika erkélyéről köszönti a rá várakozó híveket, és Urbi et Orbi (a városnak és a világnak szóló) áldásban részesíti őket. 

A 20. század eleje óta kilenc pápát választottak a Vatikánban, a pápaválasztó konklávék időtartama 2-5 nap között mozgott. 

A mostani pápaválasztáson a szavazásokat szerdától péntek estig rendezték volna meg, a választási folyamat pedig addig folytatódott volna a szombati imanap után, amíg kétharmados többséget nem kap valamelyik bíboros.

A szavazás alatt az egyház hercegeinek is nevezett bíborosok az éjszakákat egy vatikáni szálláson, a Szent Márta-házban töltik.

XVI. Benedeket 2005-ben a negyedik, II. János Pált 1978 októberében a nyolcadik, I. János Pált előtte 1978 augusztusában a negyedik "körben" választották pápává.

A pápaválasztás módjáról itt olvashat részletesen!

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Lassan már drágább a zöldség, mint a hús - hol a vége?

Lassan már drágább a zöldség, mint a hús - hol a vége?

Bernie Sanders indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson

Bernie Sanders indulhat a 2020-as amerikai elnökválasztáson

Curtis kijött az elvonóról, és „teljesen új ember” lett

Curtis kijött az elvonóról, és „teljesen új ember” lett

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Erős és egészséges a berlini állatkert jegesmedvebocsa, itt a videó

Soltész Miklós: "nemet mondunk a nemzetközi emberkereskedelemre"

Soltész Miklós: "nemet mondunk a nemzetközi emberkereskedelemre"

Kiderült, hogy miért tiltották le a Bayern meccsének közvetítését Iránban

Kiderült, hogy miért tiltották le a Bayern meccsének közvetítését Iránban