szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnökhelyettese csütörtök délután Varsó Bemowo kerületében katonai tiszteletadás mellett felavatta Petőfi Sándor mellszobrát.

A szoboravatás a varsói magyar nagykövetségnek a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából szervezett ünnepségsorozatába illeszkedett - tájékoztatta az MTI-t Molnár Imre, a nagykövetség sajtóattaséja.

A szoborállítás kezdeményezője a Magyar-Lengyel Baráti Társaságok Szövetsége, kivitelezője az 1998 óta működő, a Lengyelország határain túl élő lengyelek kulturális támogatását szolgáló Határok Feletti Kultúráért és Művészetért Alapítvány (Fundacja Kultura i Sztuka ponad Granicami) volt. Az alapítvány a magyar Külügyminisztérium pályázatát elnyerve szerzett anyagi támogatást a Petőfi-szobor felállításához, s annak elkészítésével Jerzy Teper lengyel szobrászművészt bízta meg. Az avatást követően a lengyel parlamenti pártok, valamint a politikai és társadalmi élet egyéb jeles képviselői helyezték el koszorúikat Petőfi Sándor szobránál, illetve Bem Józsefnek a közelben lévő  emlékművénél.

A szobor felállításához a helyszínt a Budapest III. kerületével hosszú évek óta testvérvárosi kapcsolatokat ápoló, Bem József tábornokról elnevezett varsói Bemowo kerület biztosította. A kerület polgármesteri hivatala nemcsak a szükséges adminisztratív intézkedéseket, hanem a szobor helyszínének rendezését és az emlékmű alapozási munkálatait is magára vállalta. 

A szoboravatáson jelen volt Bús Balázs óbudai polgármester (Fidesz-KDNP) is, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Bemowo kerületben minden évben megünneplik március 15-ét, ahol Óbuda küldöttsége is mindig jelen van. Kiemelte, hogy az óbudai delegáció mellett a kinti magyarság és a bemowói kerületi vezetés is fontosnak tartja az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére tartott koszorúzást. 

Tájékoztatott továbbá arról, hogy a két testvérváros közösen alapította a Bem József Díjat, amelyet az altábornagy születésnapján, március 14-én adnak át. Ezt olyan személyek kapják, akik hozzájárultak Óbuda és Bemowo együttműködésének fejlesztéséhez, kiemelkedő munkát végeztek a lengyel-magyar kapcsolatok és barátság elmélyítésében. A díjat minden évben egy lengyel és egy magyar veheti át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento

A Halálos iramban rendezőjét is szexuális zaklatással vádolta meg Asia Argento