szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fegyelmi eljárást indít a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöksége Ján Slota, a párt szélsőséges kijelentéseiről ismert egykori elnöke ellen - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Ján Slota ellen hűtlen kezelés gyanúja és úgymond a párt létének veszélyeztetése miatt indít eljárást az SNS vezetősége. Amennyiben bizonyítást nyernek a Slota elleni vádak, a párt belső szabályai szerint a fegyelmi eljárás megrovást, tisztségéből való leváltást vagy akár a pártból való kizárást jelentheti Ján Slota számára.

Andrej Danko, az SNS jelenlegi elnöke az eljárás megindításának tényét ugyan megerősítette, ám azt, hogy konkrétan miért vetült Slotára a hűtlen kezelés gyanúja, nem részletezte. Az ügy kapcsán annyit mondott: úgy véli, egy 142 éves pártnak nagyobb vagyonnal kellene rendelkeznie, mint két számítógép és két gépkocsi.

A szlovákiai politikai spektrum jobb szélén elhelyezkedő, jelenleg parlamenten kívüli SNS a legrégebbi múltra visszatekintő szlovák politikai csoportosulás. Miután a párt tavaly tavasszal nem jutott be a parlamentbe, Ján Slota bejelentette, nem indul a párt elnöki posztjáért a következő tisztújításon. Erre ősszel került sor, amikor is Slotát a párt tiszteletbeli elnökének választották meg.

A Ján Slota ellen felhozott vádaknak külön élt ad, hogy a szlovák sajtó az ország leggazdagabb emberei közé sorolja a volt pártelnököt. Az előzőleg több szlovák kormányban is szerepet vállaló SNS soraiból korábban több olyan miniszter is kikerült, akikkel szemben az állam számára előnytelen szerződések megkötései miatt eljárások indultak.

Az idén 60 éves Ján Slota először 1994-ben került az 1990-ben újjáalakult Szlovák Nemzeti Párt élére, ezt a posztot egy megszakítással 2012 őszéig töltötte be.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Joe Biden első lépése lesz visszavonni Trump több fontos intézkedését

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek