szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elutasították a hatóságok a 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég Anders Behring Breivik kérelmét arra, hogy részt vehessen múlt pénteken elhunyt édesanyjának temetésén.

A 66 éves Wenche Behring Breivik - aki hosszú ideje beteg volt - a most 34 éves férfihoz legközelebb álló családtag volt. Anders Breivik nála lakott abban az időben is, amikor tervezgette 2011 júliusában végrehajtott ámokfutását.

A 21 évnyi, meghosszabbítható büntetésre ítélt Breiviket különösen szigorú biztonsági előírások mellett őrzik Oslo közelében. Börtönének vezetői - ügyvédjének közlése szerint - úgy döntöttek, hogy még ebből a szomorú alkalomból sem hagyhatja el celláját.

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló Breiviket azért ítélték a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetésre, mert autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányszékház közelében, majd fegyveres ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Összesen 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest, elmondása szerint azért, mert a kultúrák egymás mellett élését igyekeztek elősegíteni.

Wenche asszony egyedül nevelte fiát és annak féltestvérét. A családot segítő szociális dolgozók már Anders Breivik kiskorában felhívták a figyelmet arra, hogy a fiú viselkedésében és nevelésében problémák mutatkoznak, és ezt követően el is helyezték őt a családtól. Az asszony a tömeggyilkosság utáni egyik nyilatkozatában elmondta, hogy 2006-os visszatérésekor fia már paranoid téveszmékkel küzdött.

Néhány héttel ezelőtt Wenche Behring Breivik még meglátogatta fiát a börtönben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI

"Amit akartunk, meg tudtuk nézni" - Kínában vizsgálódott az OGYÉI