szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helyi magyar iskolásokra támadtak ismeretlenek március 15-én Ungváron, elvették a náluk lévő nemzeti zászlót és darabokra tépték - írta csütörtöki számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

Az újság szerint az eset az ungvári Dayka Gábor Középiskola két tanulójával történt, akik a március 15-i ungvári megemlékezés helyszínéről vitték vissza tanintézetükbe - tőlük lemaradt tanáraik kíséretében - az ünnepség ukrán és magyar lobogóját. Mint Keszler Sztella, a magyar oktatási intézmény igazgatója a lapnak elmondta, a 6. számú szakközépiskola mellett váratlanul fiatalok támadtak a tanulókra, elvették a náluk lévő zászlókat, a magyar lobogó rúdját összetörték, a szövetét széttépték, az ukránt pedig magukkal vitték a városközpont irányába.

Az igazgató szerint a tanárok azonnal a gyerekek segítségére siettek, az egyik tanulónak a szájába ugyanis valamilyen sprayt fújtak, a másikat pedig meglökték. Az iskolában a gyerekeket megvizsgálták, de szerencsére rendben találták őket, és tanári segítséget kaptak az eset feldolgozásához - tette hozzá.

Keszler Sztella kifejtette, hogy hasonlót korábban nem tapasztaltak, az ungváriakra ugyanis az ilyen viselkedés nem jellemző. A rendőrségen nem tettek feljelentést, a magyar zászlót pedig pótolták Magyarország ungvári főkonzulátusának a segítségével, és egy magyar szervezet is adományozott nemzeti lobogókat a tanintézetnek - közölte.

A cikk emlékeztetett rá, hogy március 16-án két magyarországi csoportot is inzultus ért Ungváron, amiért azok tagjai kokárdát viseltek, ám a magyar zászló széttépésének ügye eddig nem került reflektorfénybe. Ennek kapcsán említi a lap, hogy az ungvári Petőfi téren tartott március 15-i megemlékezést mintegy harminc-ötven főből álló, az ukrán nacionalista mozgalom fekete-vörös lobogóit és a Szvoboda (Szabadság) párt zászlóit lengető, gyalázkodó jelszavakat harsogó csoport próbálta megzavarni, kísérletüket azonban a kivezényelt rendőrök megakadályozták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!