szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Beiktatták kedden második elnöki ciklusára Szerzs Szargszjánt Örményországban. Az ellenzék bojkottálta a jereváni ceremóniát, és a vesztes elnökjelöltet, Raffi Ovaneszjánt "iktatta be" egy tízezer fős tüntetésen.

A február 18-i választást a hivatalos közlés szerint a szavazatok 58,64 százalékával megnyerte meg Szerzs Szargszján, aki az alkotmányra és egy VII. századi Újszövetségre tette a kezét, így mondta el a hivatali esküt a parlament rendkívüli ülésén a jereváni Sport- és Kultúrpalotában.

Az ellenzék ugyanebben az időben több mint 10 ezer ember részvételével nagygyűlést tartott a főváros központjában lévő Függetlenség terén, ahol "beiktatták" Raffi Ovaneszjánt, "Új Örményország" elnökét, aki a hivatalos adatok szerint a szavazatok 36,75 százalékát kapta. "Raffi az elnök" – skandálták a tüntetők. Az ellenzék szerint tömeges csalások történtek a választáson.

Ovaneszján felszólította a 2008 óta hatalomban lévő Szargszjánt, hogy mondjon le tisztségéről. Az ellenzéki jelölt márciusban éhségsztrájkot tartott, és követelte, hogy ellenfele ismerje be a csalást.

Beiktatási beszédében a régi-új elnök a gazdaság fejlődését, a jogállam biztosítását, a demokrácia kiszélesítését és a Hegyi-Karabah miatt Azerbajdzsánnal kialakult területi vita békés rendezését ígérte.

Örményország és Azerbajdzsán egyaránt magának követeli a többségükben örmények lakta Hegyi-Karabah feletti ellenőrzést, amely a Szovjetunió szétesése után szakadt el Azerbajdzsántól. Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok több éven át tartó közvetítése ellenére sem sikerült a vitát megoldani, Ilham Aliyev azeri elnök pedig nem zárja ki annak lehetőségét, hogy erőt alkalmaz.

Az ellenzék további lépéseket tervez a szerinte "illegitim új vezetés" ellen. A nagygyűlés után több százan az örmény elnöki rezidenciához vonultak, megpróbálták áttörni a rendőrkordont. A rezidencián Szargszján elfogadta a leköszönő kormány lemondását. Tíz napon belül kell az új kormányfőt kineveznie.

Európai megfigyelők szerint a február 18-i választás általában rendben zajlott, de sajnálták, hogy nem volt igazi verseny, miután több induló visszavonta jelölését, mert attól tartottak, hogy meghamisítják a választási eredményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!