szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Margaret Thatcher volt a II. világháború utáni időszak "legnagyobb" brit miniszterelnöke, maga mögé utasította Winston Churchillt is - legalábbis a legolvasottabb brit napilap szerdán ismertetett országos felmérésének eredményei szerint. Mindeközben belpolitikai szintre hágott a vita a 87 esztendős korában hétfőn elhunyt egykori konzervatív párti brit miniszterelnök jövő szerdára tervezett búcsúztatási szertartásának költségeiről.

A The Sun című, naponta tízmillió olvasóhoz eljutó konzervatív tömeglap megbízásából elvégzett átfogó közvélemény-kutatás válaszadóinak 28 százaléka mondta azt, hogy Thatchert tartja a II. világháború óta eltelt évtizedek legnagyobb formátumú brit miniszterelnökének. Churchill - aki a háború idején állt a brit kormány élén, majd 1951-1955 között újból betöltötte a miniszterelnöki tisztséget - a második helyre szorult 24 százalékkal.

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Ebből a felmérésből David Cameron jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök és Edward Heath, az 1970-es évek első felének ugyancsak tory kormányfője került ki a legrosszabbul: ők egyaránt nulla százalékos eredményt értek el. 

Thatcher és Churchill után a harmadik helyre Tony Blair került; őt a megkérdezettek 10 százaléka nevezte a háború utáni időszak legjobb brit miniszterelnökének. Blair a Konzervatív Párt első számú politikai riválisa, a Munkáspárt élén három választást nyert meg egymás után, és ezzel rekordot döntött a brit baloldal vezető erejének eddigi történetében.

Thatcher hasonló rekordot tudhatott magáénak: ő is három választást nyert meg egymás után, emellett a modern brit politikatörténetben ő állt a leghosszabb ideig, 11 és fél évig folyamatosan a kormánya élén.

A The Sun felmérésébe bevontak 48 százaléka vélte úgy, hogy Thatcher jobb állapotban hagyta hátra a brit gazdaságot, mint amilyenben átvette; a válaszadók 35 százaléka adott hangot ezzel ellenkező véleményének. A közvélemény-kutatás részvevőinek 60 százaléka szerint Nagy-Britannia nagyobb megbecsültségre tett szert a világban Thatcher tevékenysége nyomán; mindössze 18 százalék vélekedett úgy, hogy a néhai tory kormányfő időszakában romlott az ország globális megítélése.

Arra a kérdésre azonban, hogy Margaret Thatcher idején szélesedtek-e, vagy csökkentek a társadalmi egyenlőtlenségek, 49 százalék válaszolta azt, hogy szélesedtek, és csak 25 százalék gondolta úgy, hogy csökkentek.

©

A The Sun felmérésének részvevői Thatcher legnagyobb politikai kudarcai közé sorolták az úgynevezett fejadó bevezetésére tett kísérletet. E települési különadó terve miatt szinte példátlanul súlyos zavargások robbantak ki Londonban és más brit nagyvárosokban, és e megmozdulások szolgáltatták a végső ürügyet Thatcher pártbeli ellenfeleinek arra, hogy 1990 végén, harmadik mandátumának közepén lemondassák őt miniszterelnöki tisztségéről.

Thatcher kudarcai közé sorolták a felmérés részvevői a bányászat és a feldolgozóipar elsorvasztását, valamint a közműszolgáltató vállalatok teljes körű privatizációját is. Szerdán belpolitikai szintre hágó vita robbant ki Thatcher április 17-re tervezett búcsúztatási szertartásának költségeiről. A néhai kormányfőtől teljes katonai tiszteletadás mellett vesznek végső búcsút, ugyanúgy, ahogy II. Erzsébet királynő 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt édesanyját, Erzsébet anyakirálynőt is búcsúztatták.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal nem közölte előre, hogy mennyibe kerül a szertartás, de szerdai brit sajtóértesülések szerint a költségek megközelítik a tízmillió fontot (3,5 milliárd forint).

©

Thatcher politikai ellenfelei - főleg a Munkáspárt képviselői - közül többen is megkérdőjelezték az ilyen költséges temetési ceremónia létjogosultságát. William Hague brit külügyminiszter azonban szerdán a BBC televízióban kijelentette: a néhai kormányfő által hosszas csatározások által elért uniós visszatérítés révén eddig összesen 75 milliárd font (26 ezer milliárd forint) áramlott vissza Brüsszelből a brit költségvetésbe, és a búcsúszertartás költségeit ehhez kell mérni. Nagy-Britannia "megengedheti magának", hogy méltó módon vegyen búcsút egykori miniszterelnökétől - tette hozzá Hague.

A londoni Szent Pál-székesegyházban tartandó ceremónián jelen lesz az uralkodó is, férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában. II. Erzsébet királynő csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen. 

A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során - a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt - összesen 12 miniszterelnöke volt; közülük nyolc már nem él.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja