szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közös állásfoglalásban emlékeztet a második világháborút követő felvidéki kitelepítések jogsértéseire és egyúttal a felvidéki magyar állampolgárokkal szembeni jogfosztás beszüntetésére szólít fel a Magyar Közösség Pártja (MKP) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT).

"Az emberi jogok megsértése árnyékot vet az egész társadalom életére, még azokra is, akiket az közvetlenül nem érint. Ezért felhívjuk a Szlovák Köztársaság vezetőinek figyelmét arra, hogy meg kell szüntetni azoknak a zaklatását, akik a szlovák alkotmány rendelkezéseiben bízva vették fel a magyar állampolgárságot" - szögezi le közös állásfoglalásában a két szervezet, emlékeztetve arra, hogy a magyar állampolgárságukat nyíltan felvállaló felvidéki magyarokat a szlovák állam megfosztja szlovák állampolgárságuktól, és az érintettek a hatóságok részéről folyamatos zaklatásnak vannak kitéve.

Berényi József, az MKP elnöke a téma kapcsán az MTI-nek azt mondta: annak ellenére, hogy a jogfosztottak ügyében az Európai Parlament előtt petíciós eljárás, a szlovák alkotmánybíróság előtt pedig alkotmánybírósági eljárás van folyamatban, a szlovák hatóságok továbbra sem mutatnak hajlandóságot arra, hogy bármilyen módon is reagáljanak az érintettek ellen folyó eljárások felfüggesztését célzó, többször megismételt kérésükre.

"Az 1947-ben megkezdődött kitelepítések során felvidéki magyarok tízezreit kényszerítették arra, hogy elhagyják otthonaikat. Ma viszont szlovák állampolgárságuktól fosztanak meg felvidéki magyarokat annak ellenére, hogy a szlovák alkotmány kimondja, akarata ellenére senkitől sem vonhatják meg szlovák állampolgárságát" - mutatott rá Berényi József, hozzátéve: amikor az érintettek zaklatásának beszüntetését kérik, csupán az alkotmányos jogaiknak akarnak érvényt szerezni.

"A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalom arra, hogy emlékeztessünk azokra a tömeges jogsértésekre, amelyeket a felvidéki magyarok évtizedekkel ezelőtt elszenvedtek és felhívjuk a figyelmet arra a jogfosztásra, amely jelenleg a magyar állampolgárságot felvevő és azt nyíltan felvállaló nemzettársainkat éri Szlovákiában" - jegyezte meg a két szervezet közös állásfoglalása kapcsán Lomnici Zoltán, az EMT elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak

Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak

Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves

Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves

Két világ között: itt a Qualcomm legújabb processzora, a Snapdragon 870

Két világ között: itt a Qualcomm legújabb processzora, a Snapdragon 870