szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teheránnak nem atomfegyverre van szüksége, hanem megfizethető energiát szolgáltató nukleáris erőműre - szögezte le Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hétfőn Beninben, nyugat-afrikai körútja első állomásán.

Az iráni államfő a cotonoui egyetemen mondott beszédében "Isten ajándékának" nevezte az atomenergiát, és cáfolta, hogy országa atombomba előállítására törekedne. Ahmadinezsád egyúttal élesen bírálta a legszegényebbeket kizsákmányoló gazdag országok "kolonialista" gondolkodásmódját. Mint mondta, "különben is nem az atombomba jelent fenyegetést a világra", hanem az értékek hanyatlásához vezető nyugati kultúra és morál.

Az iráni államfő körútjának következő állomása a világ negyedik legnagyobb uránérc-kitermelőjének számító Niger, ahonnan kedden Ghánába utazik tovább. Teheránnak uránércre van szüksége atomprogramjához, miközben Niger egyre elégedetlenebb az egykori gyarmattartó Franciaországgal való, szerinte "nagyon kiegyensúlyozatlan" történelmi partneri viszonnyal. A partnerség jegyében több mint 40 éve a francia Areva óriásvállalat termeli ki az uránt a nyugat-afrikai ország északi részén. Nigerben tárt karokkal várják az iráni elnököt, mivel a Föld egyik legszegényebb állama szívesen látna új partnereket az uránkereskedelemben - írta a francia hírügynökség. 

"Ezentúl a saját érdekeinket szem előtt tartó politikát kell folytatnunk, s ennek részeként annak adjuk el az uránt, akinek akarjuk, beleértve Iránt is" - hangsúlyozta hétfőn Nouhou Arzika, a nigeri civil társadalom egyik kiemelkedő képviselője. Nemrég ezrek tüntettek a nigeri főváros, Niamey utcáin az Areva ellen, francia zászlókat égetve. 

A nigeri uránércet a benini kikötőkön keresztül exportálják, a benini külügyminiszter ugyanakkor hétfőn azt mondta, az iráni elnök látogatása során ez a téma nem merült fel. Elsősorban mezőgazdasági, oktatási és energetikai ügyekről egyeztettek az iráni féllel - közölték a benini hatóságok. Múlt héten két új uránbányát és egy uránfeldolgozó üzemet avattak fel Iránban, ami miatt az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki.

Teherán nagy mennyiségben folyó urándúsítása nyugtalanítja a nagyhatalmakat, amelyek azt gyanítják, hogy az iszlám köztársaság atomfegyver előállítására készül civil atomprogramjának leple alatt, Irán azonban tagadja ezt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Deutsch állítja, azért akarják kizárni a néppárti frakcióból, mert kritizálni mert

Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma

Digitális árveréssel próbál bevételhez jutni a világ legnagyobb múzeuma